martin strel 1 Dobra karma

Ločeni Martin Strel o novi poroki: 'Ni se še ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20200110-00983419 Necenzurirano

Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa...

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Njena.si

Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom ...

Slovenija

Melania v vroči beli majčki naprodaj: 500 evrov za prvo damo ZDA

Deli na:
Melania v vroči beli majčki naprodaj: 500 evrov za prvo damo ZDA

Melania Trumo, ko je bila še Melanija Knavs - leta 1991 jo je fotografiral Nino Mihalek - Foto: Reporter

Vendar smo jo dočakali. Letošnja dražba starin in umetnin, se bo začela to nedeljo v Kinu Šiška- Centru urbane kulture v Ljubljani. Pri Antiki Carniola 1989 kot organizatorju dražbe, kar počnejo že dve desetletji, so tudi tokrat pripravili dražbeni katalog. Med umetninami in starinami tokrat ponujajo posebno osvežitev: dve fotografiji prve dame ZDA Melanie Trump v njenih rosnih letih.

Do dražbe je mladostna podoba prve dame v dobri družbi umetnin. V vitrini starinarne je ena od fotografij Melanie položena ob Angela s pozlato iz 19. stoletja, njena druga fotografija visi v izložbi starinarne nad drugimi umetninami. Med njimi je zanimiva grafika skupine IRWIN (NSK) z naslovom Vzgoja duha. Grafika, zdaj po izklicni ceni 600 evrov, je bila narejena v letu, ko je Melania že delala kot model v ZDA in si tudi pridobila delovno vizo.

Dražbeni barvni fotografiji, na katerih je mladostna Melania z modrimi očmi, dolgimi rjavmimi, rahlo skodranimi  lasmi, v beli poletni majčki brez rokavov in  v jeans hlačah domnevno vrhunske znamke Diesel, ki jih je bilo takrat že mogoče kupiti v Sloveniji, so bile narejene leta 1991.

Foto: Jaka Prijatelj - Melania v izložbi.

Starinar Jaka Prijatelj je za Reporter povedal, da mu jih je za dražbo ponudil fotograf Nino Mihalek-Muha in mu ob srečanju povedal, kako sta nastali. Za snemanje reklame za sladoled v Viba film leta 1991 so potrebovali mlada dekleta in naročeno mu je bilo, naj kot fotograf spotoma poišče kakšno. Pri gimnaziji na Poljanah je avgusta 1991 opazil Melanio in ker je že imela izkušnje z modnim fotografiranjem, je brez zadržkov pristala na njegov predlog, da naredita nekaj posnetkov v vrtu dijaškega doma Ivana Cankarja v popoldanskem času. V desetih minutah sta na dogovorjeni dan posnela štirinajst fotografij.Mihalek še vedno hrani film s temi fotografijami. Dve, ki sta na dražbi, vsaka po izklicni ceni 500 evrov, imata na hrbtni strani žig fotografa in  datum nastanka italijanščini.  Kot je povedal Mihalek Jaki Prijatelju, je Melania ti dve fotografiji izbrala kot njej najljubši.

Odnesla ju je s seboj v Milano, kamor je bila leta 1993 povabljena na delo k modnemu guruju Riccardu Gayu. Obe fotografiji z opisom, kdaj in v kakšnih okoliščinah sta bili narejeni, sta objavljeni še v knjigi Nina Mihaleka in Igorja Omerze z naslovom Prva dama Melania Trump kot je bila (Ljubljana 2019).

Foto: Dobra knjiga - Nova knjiga Igorja Omerze in Nina Mihaleka

Loading...