Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

To je slika za rekordnih 92 milijonov dolarjev

Deli na:
To je slika za rekordnih 92 milijonov dolarjev

Slika Chop Suey (1929) ameriškega slikarja Edwarda Hopperja. - Foto: edwardhopper.net

Slika ameriškega slikarja Edwarda Hopperja Chop Suey iz leta 1929 je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za rekordnih 92 milijonov dolarjev, s čimer je postala najdražje umetnikovo delo, prodano na dražbi. Na dražbi so sicer prodali 91 del iz zbirke ameriške moderne umetnosti aprila preminulega Barneyja A. Ebswortha.

Hopper, rojen v zvezni državi New York, je začel slikati že kot najstnik, nato je študiral na newyorškem Inštitutu za umetnost in oblikovanje. Slovi tako po svojih krajinah kot po portretih, ki se osredotočajo na tihe trenutke vsakdana. Pogosto je portretiral osamljene ali zdolgočasene ljudi v pisarnah, stanovanjih, motelih ali ob obedu.

Na sliki Chop Suey, ki jo je Ebsworth leta 1973 kupil za 180.000 dolarjev, je upodobil ženski, sedeči za mizo v kitajski restavraciji.

Dosedanji rekord za Hooperjevo delo je sicer po pisanju britanskega BBC držala slika z naslovom Vzhodni veter nad Weehawkenom, ki je bila leta 2013 prodana za 40,4 milijona dolarjev.


Slika ameriškega slikarja nizozemskega rodu Willema de Kooniga Ženska kot pokrajina iz leta 1955 pa je bila v torek prodana za 68,9 milijona dolarjev, s čimer je prav tako presegla dosedanji rekord za umetnikovo delo, prodano na dražbi. Slednjega je doslej držala umetnikova slika Brez naslova XXV, ki je bila leta 2016 prodana za 66,3 milijona dolarjev.

Pri Christie's so za Ebsworthovo zbirko zapisali, da z vrsto stilov, od kubizma do čiste abstrakcije, "predstavlja vzpon ameriške umetnosti v 20. stoletju". Celotna zbirka je bila ocenjena na okoli 350 milijonov dolarjev.

Ebsworth (1934-2018), ameriški milijarder, ki se je ukvarjal s turizmom, predvsem z luksuznimi križarjenji, je umetnine zbiral več desetletji.

Kot je zapisal v avtobiografiji, ga je umetnost začela zanimati leta 1957. "Nisem bi poznavalec umetnosti. Muzej Louvre sem obiskal, ker je bil pomemben del Pariza. In kar sem videl, me je spremenilo." Tedaj je bil kot ameriški vojak nastanjen v Parizu.