nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Medveda Srečka v Romuniji ubil odrasel medved

Deli na:
Medveda Srečka v Romuniji ubil odrasel medved

Foto: Bobo

Medvedek Srečko, ki ga je država lani odvzela Matevžu Logarju, pristojni pa so ga prepeljali v Romunijo, je poleti tam poginil, so za STA potrdili v romunski podružnici Štiri tačke. "Če bi država vložila pol toliko truda v izgradnjo zavetišča za take živali, kot ga je za to, da so medveda odpeljali, bi bilo lahko drugače," je za STA dejal Logar.

Država je lani po več poskusih medveda vzela Logarju, ki je želel skrbeti za medvedka in je trdil, da se je ta sam zatekel k njim. Pristojni so ga iz Podvrha nad Škofjo Loko prepeljali v Romunijo v pokrajino Hargita, kjer so ga v zavetišču odvajali navajenosti na človeka in ga privajali na življenje v divjini.

Srečko pa je julija umrl zaradi srečanja z odraslim medvedom v gozdu. Odrasel medved je namreč v njem videl vsiljivca in se je začel braniti, spopad pa se je končal s Srečkovo smrtjo, danes poročajo Slovenske novice, podatke pa je za STA potrdila tudi Livia Cimpoeru iz romunske podružnice mednarodne organizacije Štiri tačke.

"Takih živali je veliko in zanje bi država lahko naredila več," je prepričan Logar, ki ni želel, da medvedka odpeljejo.



Srečko se je sicer v zavetišču skupaj z drugimi medvedi naučil naravnega vedenja, kako poiskati hrano v divjini, plezati po drevesih in se pripraviti na zimo. V drugem letu medvedovega bivanja v zavetišču žival počasi začnejo spuščati v naravo, njihovo gibanje pa pomaga nadzorovati ovratnica.

Srečko je prehodil nenavadno dolgo pot, so v sporočilu pojasnili iz romunske podružnice Štirih tačk. Ponavadi namreč medvedi po prvih izpustih v naravo, ostajajo v bližini zavetišča in se hitro vrnejo.

"Pretreseni smo nad izgubo, vendar se zavedamo, da je to del življenja rjavih medvedov," poudarjajo v Štirih tačkah. Statistika sicer kaže, da od 20 do 50 odstotkov mladih medvedov pogine prav v prvih dveh letih življenja.