Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lahovnik: Bogati lastniki propadlih podjetij so kot veverice poskrili premoženje

Deli na:
Lahovnik: Bogati lastniki propadlih podjetij so kot veverice poskrili premoženje

Foto: Arhiv Reporterja

"V Sloveniji sta tako stečaj kot prisilna poravnava postala sredstvo za izigravanje upnikov in malih delničarjev," v Slovenskih Novicah piše Matej Lahovnik. Za zgled postavi Združene države Amerike, kjer zakonodaja ščiti upnike, "kleptomanske prakse menedžerjev in lastnikov pa hitro dobijo epilog na sodišču". Pri nas pa, pravi Lahovnik, "državo spretno obvladujejo različna tranzicijska omrežja, ki kot klopi izsesavajo ustvarjeno vrednost."

Največji zmagovalci stečajnih postopkov v Sloveniji so po njegovem lastniki, tudi taki, ki so s svojim ravnanjem podjetje potisnili v stečaj. Zakonodaja jim omogoča podaljševanje agonije podjetja tako dolgo, da delavci in upniki ostanejo brez vsega, lastniki pa so medtem "v slogu veverice poskrili vredne oreščke na različne lokacije od Cipra do Kajmanskih otokov", piše Lahovnik. Najlepši primer je po njegovem slovenski gradbeni sektor.

Dolgotrajni stečajni postopki gredo za povrh na roko stečajnim upraviteljem, katerih usluge niso poceni. Običajno so to odvetniki, ki poleg nagrade za vodenje stečaja zaračunajo še odvetniške tarife in druge storitve, je kritičen Lahovnik.

Odhajajoči pravosodni minister Pličanič z izjemo neuspešne prijave Zbornici stečajnih upraviteljev po Lahovnikovem mnenju ni storil nič, da bi se lotil problematike stečajev, enako pa naj bi po mnenju ekonomista in nekdanjega gospodarskega ministra veljalo tudi za njegove predhodnike.