nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Medli odzivi slovenske desnice na Tajanijeve ozemeljske težnje (KOMENTAR)

Deli na:
Medli odzivi slovenske desnice na Tajanijeve ozemeljske težnje (KOMENTAR)

Notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pred fojbo v Bazovici - Foto: Bobo

Nastop predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajani v Bazovici pri Trstu, kjer so predstavniki Italije obeležili dan spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, je še en kazalec ranljivosti Evropske unije.

Kot da ne bi bilo dovolj, da imamo na čelu Evropske komisije kroničnega alkoholika, se zdaj kaže, da je na čelu Evropskega parlamenta ceneni populist. Tajanijeve besede, »naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija« ni mogoče napačno razumeti, kot se je kasneje sprenevedavo zagovarjal. Poudarjam, da se ni opravičil, kot so napačno poročali slovenski mediji (med drugim državna STA in javna RTV Slovenija).

Ne, v Evropskem parlamentu je zgolj dejal, da mu je žal, če so bile njegove besede napačno razumljene. To je podobno, kot če bi njemu nekdo rekel, da je fašist, potem pa bi dejal, češ da mu je žal, ker je Tajani to napačno razumel. Skratka, resnično opravičilo še čakamo. Najbrž zaman. Toda ta primer dokazuje, da je zgodovinske zamere in travme med narodi v Evropi zelo enostavno zanetiti, a težko jih je pomiriti. In to v času brexita, prihajajočega ohlajanja gospodarstva ali celo nove recesije in islamskega spodkopavanja temeljev Evrope.

Toda opomniti velja na notranje politične učinke takšnih zunanjih provokacij na slovensko politiko. Tajani je član skupine Evropska ljudska stranka (EPP), katere člani so tudi peterica slovenski evroparlamentarcev: Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Lojze Peterle in Franc Bogovič. Preseneča medel odziv prvih treh. Namesto ostre obsodbe Tajanija, so v skupnem sporočilu za javnost zapisali, da so »zaskrbljeni nad izjavo« predsednika Evropskega parlamenta. Dodali so, da so nanjo kritično reagirali na ravni Evropske ljudske stranke in prejeli pojasnila in opravičila, v katerih zatrjuje, da njegova izjava nikakor ne more biti razumljena kot nacionalistična in da se je vedno zavzemal za sožitje Italijanov, Hrvatov in Slovencev.

Pazite, Tajani tik ob slovensko- italijanski meji izraža ozemeljske težnje po delu Slovenije, evroposlanci SDS pa povzemajo njegove besede, da izjava ne more biti razumljena kot nacionalistična!? Seveda tudi niso mogli »sprejeti njegovega opravičila«, saj tega niti ni dal, kot smo pojasnili že prej. Je sodelovanje v EPP res vredno več kot zaščita ozemeljske celovitosti? Pomenljivo je tudi, da so strankini »mediji v službi resnice« o Tajanijevem izpadu na kratko pisali šele danes okoli 11. ure.

Pri odzivu je bil Lojze Peterle iz NSi vsaj malo bolj dosleden. Na twitterju je objavil, da se Tajani v resnici ni opravičil in da takšnega polovičnega opravičila ne more sprejeti, njegovega govora pa ne kot prispevka k miru. Pravi, da odločno odklanja politične izjave, ki nas vračajo v presežene čase in ne gradijo evropskega sožitja.

Zakaj se v tem komentarju ne bom ukvarjal z odzivi evroposlancev Fajonove, Vajgla in Šoltesa? Ker so slovenski dežurni levičarski »antifašisti« povsem nelegitimni pri ostrem obsojanju fašizma. Dejansko s tem zgolj prikrivajo svoje neobsojanje in relavitiziranje drugega totalitarizma- komunizma. Kdor hkrati ne zavrne kot zločinska oba, ne more veljati za demokrata.

V svojem govoru v Evropskem parlamentu, ki so ga prenesle televizije, pa je Franc Bogovič (SLS) opozoril, da sta nas izraza italijanska Istra in italijanska Dalmacija povrnila ne samo v čas dogodkov po drugi svetovni vojni, ampak tudi v čas po prvi svetovni vojni, ko je italijanski fašizem zadal veliko gorja temu delu Slovenije in Hrvaške. Medtem je hrvaška evroposlanka Ruža Tomašić (katere družina je bila žrtev komunizma!) v Evropskem parlamentu nastopila veliko bolj odločno. Tajaniju v nos je povedala, da je sramotno, da predsednik parlamenta zastopa imperialistične težnje in si prisvaja tuje ozemlje.

Zakaj se v tem komentarju ne bom ukvarjal z odzivi evroposlancev Fajonove, Vajgla in Šoltesa? Ker so slovenski dežurni levičarski »antifašisti« povsem nelegitimni pri ostrem obsojanju fašizma. Dejansko s tem zgolj prikrivajo svoje neobsojanje in relavitiziranje drugega totalitarizma- komunizma. Kdor hkrati ne zavrne kot zločinska oba, ne more veljati za demokrata.

Povojni eksodus Italijanov iz Istre in fojbe, v katere so jih metali komunisti (enako kot so v brezna in rudnike metali »neprimerne« Slovence), sta dejansko njihova tragedija. Poprejšnja še veliko hujša tragedija Slovencev pod fašizmom ne more opravičiti fojb. Italijanskega spomina na svoje rojake v tem oziru ne moremo obsojati. Drugo so ozemeljske težnje in zanikanje fašizma. Kdor z njihove strani meje pozablja ali celo zanika zločine fašizma, ni verodostojen pri obsojanju zločinov komunizma. Očitno Italijani še zdaleč niso opravili s svojim fašizmom, kot so Nemci z nacizmom.

Pa še malo za hec: Italijani so dokončno rešili slovensko- hrvaški spor glede Piranskega zaliva. Itak je njihov…