sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Med socialnimi partnerji veliki pomisleki glede prostotrgovinskih sporazumov

Deli na:
Med socialnimi partnerji veliki pomisleki glede prostotrgovinskih sporazumov

Foto: Bobo

Socialni partnerji so začeli sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ena osrednjih tem pa bodo pogajanja za sklenitev prostotrgovinskih sporazumov EU s Kanado in ZDA ter sporazuma o trgovini s storitvami. Pred sejo je bilo posebej veliko pomislekov slišati iz sindikalnih vrst, kjer bodo vlado pozvali k zavrnitvi sporazumov.

Razprava o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu med EU in ZDA (TTIP), gospodarskem in trgovinskem sporazumu med EU in Kanado (Ceta) ter sporazumu o trgovini s storitvami (Tisa) bo očitno precej burna.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je pred sejo za STA izpostavil izrazito negativno opredelitev zlasti do TTIP, "ki želi na nek način omejiti pravico držav, da opredeljujejo svoje javne politike". "Hkrati omejuje tudi samo demokratično odločanje državljanov, ker prenaša pomembne odločitve na korporacije," je dodal.

Spomnil je tudi na analizo posledic TTIP na slovensko gospodarstvo, ki jo je izvedel center poslovne odličnosti ljubljanske ekonomske fakultete pod vodstvom ekonomista Jožeta P. Damijana, "ki očitno kaže, da so rezultati potencialnega sporazuma za državo prej negativni kot pozitivni". Lahko bi prišlo do manjše izgube delovnih mest, negativne posledice bi lahko utrpele avtomobilska, lesna in druge industrije, je povzel.

V tej luči je bil posebej kritičen do mehanizma za reševanje sporov med vlagateljem in državo ISDS, ki je vključen tako v TTIP kot Ceto. Mehanizem naj bi multinacionalkam omogočal izpodbijanje zakonov, ki so v javnem interesu, na primer s področja okolja, delavskih ali socialnih pravic ter pravic potrošnikov. Posebej naj bi bil uničujoč za majhne države, kot je Slovenija.

Pri sporazumih je po Štrukljevih besedah odprto pomembno vprašanje, in sicer, ali bodo na koncu o njih odločali tudi nacionalni parlamenti, ne samo Evropski parlament. Od slovenske vlade pa pričakuje, da se bo, kot je dejal, nehala skrivati v senci velikih, se jasno opredelila do ISDS, zbrala pogum in zavrnila vse sporazume.

Tudi delodajalci pravijo, da je treba biti pri prostotrgovinskih sporazumih EU s Kanado in ZDA zelo previden. "Včasih namreč s takimi sporazumi postavljamo evropsko gospodarstvo v podrejen položaj," je za STA pred sejo dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije Igor Antauer.

Po njegovem pojasnilu se lahko na tak način zmanjša konkurenčna sposobnost slovenskega gospodarstva, kar pomeni tudi ogrožanje delovnih mest.

Predlog zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev pa bo umaknjen z dnevnega reda seje zaradi nekaterih sprememb v zadnjem času, do katerih se vsi socialni partnerji še niso opredelili.