zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ESS naj bi se danes dogovoril o postopku pogajanj o reformah

Deli na:
ESS naj bi se danes dogovoril o postopku pogajanj o reformah

Foto: Bobo

Socialni partnerji od današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pričakujejo zlasti dogovor o postopku pogajanj o reformi trga dela in pokojninskega sistema, ne pa tudi razprave o vsebini. Oblikovali naj bi tudi delovne pogajalske skupine. Delodajalci menijo, da so reforme premalo stroge, sindikati pa napovedujejo zlasti zaplete pri trgu dela.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je pred začetkom seje napovedal, da bodo danes delodajalski in delojemalski strani predstavili obe reformi, nato pa bodo oblikovali delovne pogajalske skupine, ki naj bi že v prihodnjem tednu začele z delom na obeh reformnih projektih.

"Vesel bi bil kooperativnosti, ostalih dveh socialnih partnerjev. Verjamem, da je vsem v interesu, da se nakopičeni problemi v tej državi začnejo hitro in učinkovito reševati in da to poteka v strpnem, konstruktivnem dialogu," je dodal Vizjak.

Tudi podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga je pred začetkom seje izrazil prepričanje, da bodo danes govorili zgolj o postopku pogajanj glede reform, ne pa tudi o njihovi vsebini.


Njegov prvi vtis je sicer, da reformi nista dovolj strogi. "Neke revolucionarne spremembe, ki bi jo Slovenija danes res potrebovala, ne bosta prinesli," je dejal.

Predsednik Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar napoveduje, "da bo zelo težko, predvsem na področju delovnopravne zakonodaje".

Predvidena enotna pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, ki naj bi zmanjšala segmentacijo na trgu dela, po njegovih besedah predstavlja "tako zavajanje, da večjega ne more biti". V zvezi z odločitvijo ministrstva, da ne poseže v plačani odmor za malico, pa je poudaril, da je bilo to pričakovano in da jim bodo zdaj s tem "solili pamet".

Spregovoril je tudi o predlagani pokojninski reformi, pri čemer je poudaril, da so na tem področju spremembe potrebne, da pa se bodo kopja lomila pri t. i. bum generaciji - letnikoma 1953 in 1954. Prevelik se jim zdi tudi skok upokojitvene starosti za ženske. Prehodno obdobje zanje bi moralo biti malo daljše, je ocenil.