Revija Reporter
Slovenija

Med obalama Atlantika: namesto v Moskvo Slovenija zdaj gleda v Washington

Ivan Puc

13. dec. 2020 20:00

Deli na:

Anže Logar in Mike Pompeo

Ministrstvo za zunanje zadeve

Predsednik vlade Janez Janša in zunanji minister Anže Logar sta pred dnevi obiskala Washington in Tel Aviv. Vlada je s tem krepko poudarila proameriško smer zunanje politike. Bo prestala preizkus nove Bidnove administracije?

Sprašujemo se, ali pogovori zunanjega ministra s Pompeom, državnim tajnikom Svetega sedeža Pietrom Parolinom in tudi italijanskim zunanjim ministrom Luigijem Di Maiem ter predsednika vlade z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem res kažejo na povsem novo dinamiko naše zunanje politike.

Dr. Laris Gaiser, geopolitični analitik, nam je razložil, zakaj se po dolgih letih capljanja na mestu se končno proaktivno uresničuje vizija državne strategije zunanje politike.

Nekdanji zunanji minister in veleposlanik Ivo Vajgl nasprotno pojasnjuje, zakaj nam naša svetovna popotnika Janša in Logar lahko nakopljeta precej novih težav. Kaj je odgovoril na naše vprašanje, ali bo aktualna vladna ekipa uspešno predsedovala EU?

Zakaj Vajgl zavrača frazarjenje o »strateškem dialogu«?

Da bo slovenski predsednik vlade uveljavil neko drugačno razumevanje bližnjevzhodnega konflikta, ta Janševa izjava na obisku Izraela se zdi Vajglu prepotentna. Je tudi v nasprotju s skupno evropsko zunanjo politika glede rešitve izraelsko-palestinskega vprašanja v obliki dveh držav?

Slovenija lahko opaznejšo vlogo lahko odigra predvsem v EU. Slovenija se je nenazadnje osamosvojila, da bi postala evropska. Evropska Slovenija je bila vedno vrednostna in politična agenda slovenske pomladi. Pa je to še vedno?

Bilo bi sprevrženo, če bi štafeto evropskosti – in to kar v imenu boja proti prejšnjemu režimu in obrambi krščanstva – prevzele stare komunistične elite?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24