Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kadrovik SMC Erik Kopač nagrajen z veleposlaništvom v Bruslju, Jelko Kacin gre v Zagreb?

Deli na:
Kadrovik SMC Erik Kopač nagrajen z veleposlaništvom v Bruslju, Jelko Kacin gre v Zagreb?

SMC-jev kadrovik Erik Kopač gre v Bruselj. - Foto: Bobo

Vlada je potrdila seznam petnajstih kandidatov za veleposlanike, ki jih sedaj čaka predstavitev parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko, je poročal današnji Dnevnik. Na ministrstvu za zunanje zadeve imen še ne razkrivajo, so pa ta po poročanju časnika že zaokrožila v diplomatskih in političnih krogih.

Veleposlaniško mesto v Vatikanu se po informacijah Dnevnika obeta Jakobu Štunfu, ki je že služboval v Vatikanu, pa tudi na slovenskih veleposlaništvih v Zagrebu in Pragi. Za mesto v Vatikanu se je Štunf potegoval že pred štirimi leti, a je veleposlanik takrat postal nekdanji generalni sekretar na zunanjem ministrstvu Tomaž Kunstelj. Kunstelj naj bi se sedaj preselil na veleposlaniško mesto v Rimu.

Veleposlaniško mesto v Tokiu je od septembra, ko si je zunanji minister Miro Cerar tamkajšnjo slovensko veleposlanico Simono Leskovar izbral za svojo državno sekretarko, prazno. Za novo veleposlanico v Tokiu je vlada po Dnevnikovih informacijah potrdila visoko predstavnico Slovenije za nasledstvo Ano Polak Petrič.

Odhod v tujino se obeta tudi generalni direktorici direktorata za gospodarsko diplomacijo Alenki Suhadolnik, ki je bila v preteklosti veleposlanica v Izraelu. Tokrat naj bi postala veleposlanica v Pekingu. Vodenje veleposlaništva v Parizu pa naj bi prevzela Metka Ipavic, bivša namestnica vodje slovenskega stalnega predstavništva pri EU v Bruslju.

Kandidat za novega veleposlanika v Braziliji naj bi bil Gorazd Renčelj, ki je bil državni sekretar na finančnem ministrstvu v času, ko je bila na čelu tega resorja Mateja Vraničar Erman. V mandatu prve vlade Janeza Janše je bil Renčelj Janšev svetovalec za zunanje zadeve, nato pa je bil gospodarski svetovalec na veleposlaništvih v Londonu in Washingtonu.

Renčelj naj bi na veleposlaniškem mestu v Braziliji nasledil Alaina Briana Berganta, ki naj bi se preselil na čelo slovenskega veleposlaništva v Buenos Airesu. Matjažu Longarju, ki se mu bo letos iztekel mandat "letečega veleposlanika" - iz Ljubljane pokriva Portugalsko - pa naj bi se obetalo veleposlaniško mesto v Atenah.



Erik Kopač iz vrst SMC, ki je bil v prejšnjem mandatu državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu takratnega premierja Cerarja, naj bi poleti prevzel vodenje slovenskega stalnega predstavništva pri Natu v Bruslju, državni sekretarki na kmetijskem ministrstvu iz vrst SD Tanji Strniša pa se obeta mesto veleposlanice v Pragi.

Po poročanju Dnevnika je ministrstvu ponovilo interni razpis za pet mest, in sicer za veleposlanika v Ankari in Tel Avivu, vodjo stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu, vodjo urada v Palestini in za veleposlanika, ki iz Ljubljane nerezidenčno pokriva Portugalsko.

Ni pa ponovljen razpis za veleposlaniško mesto na Hrvaškem, čeprav zunanje ministrstvo kandidata za Zagreb vladi ni predlagalo. Kot poroča Dnevnik, se v diplomatskih vrstah kot možnega kandidata omenja Jelka Kacina, ki se mu izteka mandat slovenskega stalnega predstavnika pri zvezi Nato v Bruslju.

Minuli teden je v Beograd na položaj veleposlanika v Srbiji odšel Iztok Jarc, ki je bil v kabinetu ministra za zunanje zadeve. V preteklosti je bil veleposlanik v Izraelu, Veliki Britaniji, pa tudi stalni predstavnik Slovenije pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) s sedežem v Parizu, piše na spletni strani MZZ.

Novi vodja kabineta zunanjega ministra naj bi po poročanju Dnevnika postal strokovnjak za marketing Stojan Pelko.