pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborski mestni svet potrdil proračun, opozicija obstruirala sejo

Deli na:
Mariborski mestni svet potrdil proračun, opozicija obstruirala sejo

Foto: Bobo

Mariborski mestni svetniki so včeraj v drugem branju sprejeli letošnji občinski proračun, ki je načrtovan v višini 118,5 milijona evrov. Kljub obstrukciji mestnih svetnikov iz vrst SDS, Županove liste, Liste za pravičnost in razvoj (LPR) in Lipe so proračun večinsko podprli.

Po besedah župana Andreja Fištravca je proračun investicijsko naravnan, saj je tretjina denarja namenjena za nove investicije na področju šolstva, komunale, zdravstva in sociale. "Mestna občina v teh težkih časih pomaga tudi k zagonu lokalnega gospodarstva, podjetništva in obrti ter posledično odpiranju novih delovnih mest," je dejal.

Proračun je načrtovan v višini 118,5 milijona evrov. V primerjavi s prvo obravnavo je višji za 1,9 milijona evrov. Med drugim je predvideno novo zadolževanje občine v višini 8 milijonov evrov, ki naj bi jih porabili za investicije.

Mestni svetniki predloga SDS, da o proračunu včeraj ne bi razpravljali, tokrat niso izglasovali. Svetniška skupina SDS je proračunu nasprotovala, ker mestna uprava ni upoštevala njenih predlogov za izboljšave in ker proračun po njenem mnenju ni razvojno naravnan in realen. Po besedah župana je SDS pripravila tako širok nabor pripomb, da bi bilo treba spisati nov proračun, kar bi bil predolgotrajen proces.

"Ker nismo dobili vsebinskih odgovorov na naše pripombe in ker se kršijo pravila, mi pri tej farsi ne moremo sodelovati, zato smo se odločili, da zapustimo sejo," je povedal vodja svetniške skupine SDS Renato Škerbinc.

Za enak korak so se odločili člani Županove liste, LPR in Lipe in skupno 18 mestnih svetnikov je zapustilo sejo. Kljub temu je mestni svet ostal sklepčen in nadaljeval razpravo o proračunu.



Po besedah vodje svetniške skupine SD Metoda Dolinška so tudi v njihovi stranki imeli številne pomisleke glede predloga proračuna, "a so se zaradi potreb mesta in meščanov, ki so odvisni od tega proračuna," odločili, da dokument podprejo. "Noben proračun ni idealen, a brez sprejetega proračuna bodo najbolj oškodovani Mariborčani in Mariborčanke," je dodal Miroslav Brkić v imenu svetniške skupine DeSUS. Tudi ostali mestni svetniki so poudarjali nujnost sprejetja proračuna za normalno delovanje občine.

Za proračun je glasovalo 26 mestnih svetnikov, nihče (z izjemo tistih, ki so sejo predčasno zapustili) ni bil proti.

Tik pred začetkom seje je župan vložil dopolnilo, ki predvideva prenos sredstev s postavke obnove Minoritske cerkve, ker je letos zaradi zahtevnosti projekta ne bodo mogli speljati, na druge postavke, med drugim za javna dela, subvencioniranje omrežnine in mednarodne projekte na področju kulture.

Prav tako so spremenili predlog kadrovskega načrta, da ta več ne predvideva ukinitve dveh delovnih mest v kabinetu župana. Problem Bartola Lampreta in Gregorja Kosija bodo raje poskušali rešiti z novo sistematizacijo delovnih mest, ki naj bi bila v kratkem pripravljena.

Na predlog SD in NSi so mestni svetniki tudi potrdili predlog, da mestna uprava in župan mestnemu svetu poročata o izvajanju proračuna vsake tri mesece ter pred sklenitvijo pogodbe o zadolževanju pridobita mnenje mestnega sveta.