pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićev MOL zadolžen za 133,6 milijona evrov, dolg pa še raste

Deli na:
Jankovićev MOL zadolžen za 133,6 milijona evrov, dolg pa še raste

Foto: Arhiv Reporterja

Ljubljanski mestni svetniki so sprejeli zaključni račun proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL) za leto 2012. Pred glasovanjem so opozicijski svetniki opozorili na prekomerno zadolževanje, na sodelovanje občine s podjetjema Gradis skupna G in Dema Plus, kritični pa so bili tudi zaradi nerealiziranih projektov.

Zaključni račun proračuna MOL za leto 2012 kaže, da je imela občina 262,8 milijona evrov prihodkov in 262,3 milijona evrov odhodkov. Občina je bila konec lanskega leta zadolžena za 133,6 milijona evrov.

Mestna svetnica SDS Mojca Škrinjar je v razpravi o zaključnem računu izpostavila nižje kapitalske prihodke in višje prihodke od glob, kar je po njenem mnenju "žalostna slika". Povedala je, da v zaključnem računu pogreša bolj natančne podatke o zadolženosti MOL, opozorila pa je tudi, da je pri športnih projektih malo realiziranega.

Jernej Pavlin iz svetniškega kluba SDS je dejal, da je zaključni račun ogledalo dela župana Zorana Jankovića in njegovih sodelavcev v mestni upravi. Opozoril je na sodelovanje MOL s podjetjema Gradis skupina G in Dema Plus, ki sta po njegovih besedah nastopali v zgodbah, ki so lahko sporne. Spomnil je še na primer s KLM Naložbami in Jankovića ob tem vprašal, če bo odstopil z mesta župana. Na to je Janković odgovoril, da ne bo, ter dejal, da so vsi posli podeljeni preko javnih razpisov.

Iz SDS se je oglasil tudi Mirko Brnič Jager, ki je dejal, da nekateri elementi zaključnega računa kažejo, da se MOL ne odziva dobro na razvojne potrebe mesta in regije. Dejal je še, da prekomerno zadolževanje in cene investicijskih projektov rezultate MOL vlečejo navzdol. Svetnik SDS Anže Logar pa je povedal, da so pri vsakem proračunu opozarjali na prenapihnjenost, napačna predvidevanja pri prihodkih in nerealnost proračuna. "Zdaj ugotavljamo spet, da smo imeli prav," je dejal.



Janković je ob koncu razprave dejal, da je MOL lani izpeljala vse projekte, ki so bili zastavljeni in ob tem zadolžitev zmanjšala za 200.000 evrov. Povedal je, da so napredovali vsi projekti z izjemo gradnje garažne hiše pod tržnico, za katero upa, da bodo letos dobili gradbeno dovoljenje.

Po koncu seje pa je Janković glede zaključnega računa izpostavil, da je MOL vodila vse programe tako, kot so bili zastavljeni. "Druga zadeva je, da smo v tem letu joka in stoka v Sloveniji mi naredili pozitiven rezultat, ostalo je 500.000 evrov več," je dejal in dodal, da so poleg tega zaključili s pozitivnim rezultatom in vrnili več glavnice, kot so vzeli novega posojila. "Predvsem pa bi rad omenil, da imamo poleg mestne občine 111 podjetij, zavodov, ki so bili, razen dveh, vsi pozitivni," je še pojasnil.

Svetniki so potrdili tudi poročilo o uresničevanju stanovanjskega programa MOL za leto 2012, v katerem Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL ugotavlja primanjkljaj neprofitnih najemnih stanovanj, saj število prosilcev raste hitreje od povečevanja števila razpisanih stanovanj. Z dodelitvijo in oddajo stanovanj ter bivalnih enot je JSS MOL v letu 2012 sicer rešil 344 stanovanjskih vprašanj.

Ljubljanski stanovanjski sklad je na seji predstavil še letno poročilo sklada za leto 2012, ki kaže, da je imel sklad konec lanskega leta 17,2 milijona evrov prihodkov in 15,2 milijona evrov odhodkov. Zadolženost sklada se je zmanjšala za milijon evrov in sedaj znaša 28 milijonov evrov. Mestni svetniki so poročilo sprejeli s 30 glasovi za in nobenim proti.