profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborski DeSUS zdaj le za razpustitev mestnega sveta

Deli na:
Mariborski DeSUS zdaj le za razpustitev mestnega sveta

Foto: Bobo

Mariborski DeSUS, ki ni dal podpore mestni opoziciji za sklic izredne seje za razpustitev mestnega sveta, se je zdaj odločil predlagati svojo izredno sejo. Predsednik mestnega odbora Valter Drozg je dejal, da bi na njej najprej glasovali o proračunu, takoj zatem pa o samorazpustitvi. Da gre za zelo resno pobudo, po njegovem priča tudi podpora SDS.

Glasov za sklic izredne seje imajo tako dovolj, saj obe svetniški skupini štejeta skupaj 14 članov, ob tem pa si Drozg obeta tudi podporo nekaterih drugih posameznih svetnikov. Po njegovih besedah bi izredna seja lahko bila sklicana še pred koncem leta, predvidoma 27. decembra.

Kot je dejal Drozg, Maribor na področju financiranja ne sme biti talec trenutnih razmer, in pri tem spomnil, da je Ljubljana v ponedeljek že sprejela proračuna za naslednji dve leti. Po sprejetju proračuna pa bi moralo priti do dogovorjene razpustitve mestnega sveta, s čimer bi omogočili hkratne županske in svetniške volitve, ki bi lahko bile konec marca.

"Razmere v državi, posebej pa v Mariboru, so brez dvoma težke, zato je jeza občanov razumljiva. A tudi v teh razmerah je potrebno ohraniti razum. Zgolj odstop mestnega sveta teh težav ne bo rešil," je včeraj povedal Drozg in dodal, da so tudi volivci njihove stranke s stanjem nezadovoljni, hkrati pa se je volivcem opravičil, da niso storili vsega, kar bi morali in so morda predolgo vztrajali v koaliciji.

Predstavnik DeSUS Janez Ujčič je dejal, da sicer ne podpirajo diktata, a v stranki razumejo stisko ljudi, zato je potrebno narediti popravke v politiki, ali pa iz nje oditi. Zato je potrebno prispevati k temu, da se čim prej sprejme proračun, če pa podpore za to ne bo, je osebno za odstop iz mestnega sveta. To se mu zdi tudi sicer v vsakem primeru moralno-etično nujno, da bi lahko skupaj izpeljali županske in svetniške volitve.

O pozivih, da se župan in mestni svetniki umaknejo najpozneje do četrtka, je Ujčič dejal, da sam s tem nima nobenega problema, a da je potrebno misliti tudi v dobro mesta. Na vprašanje, zakaj je potrebno hiteti s proračunom, glede na to, da se je že v preteklosti sprejemal tudi precej v tekočem letu, Drozg odgovarja, da brez tega dokumenta Maribor ne more kandidirati na nobenega od evropskih projektov, zato čakanje do junija ne bi bilo koristno.



Da povsem usklajeni očitno še niso, pa pričajo tudi besede predsednika mariborske SDS Gregorja Pivca, ki je za STA potrdil le to, da podpirajo sklic seje o proračunu, saj je ta nujen. Ni pa potrdil tistega dela predloga, ki govori o razpustitvi mestnega sveta. Kot je dejal, sicer ni nobenih zadržkov za razpravo o tem na seji, a bi morali biti argumenti, da bi njihova stranka to podprla, zelo močni.

Mariborska opozicija, ki je predlagala razpustitev mestnega sveta, a ni naletela na pozitiven odziv koalicijskih strank, o pobudi uradno še ni bila seznanjena. Kot je za STA dejal Alojz Križman, ve le tisto, kar je slišal, je pa po njegovem vse skupaj sporno. Meni namreč, da gre za nove politične igrice, v katerih se dve doslej koalicijski stranki pojavljata kot nekakšna odrešenika.

Predlagatelj proračuna je namreč po njegovem vedenju župan in morda želijo s tem podaljšati tudi mandat županu, ki je sicer svoj odstop že napovedal za 31. december. Sploh pa seja o proračunu po njegovem ne more biti še pred novim letom, saj predloga dokumenta doslej ni videl še nihče.

Iz mestnega odbora SD pa so zvečer sporočili, da je njihova svetniška skupina včeraj v notarski pisarni Dušice Kalinger deponirala svoje odstopne izjave. Za ta korak so se odločili, ker imajo "dovolj ignorance jasne zahteve ljudi, ki terjajo razpustitev mestnega sveta".

SD poziva vse mestne svetnike, da podpišejo podobno izjavo, njihov odstop pa bo učinkoval, ko bo za odstop najmanj 23 svetnikov. Samo tako je namreč po njihovem mogoče v skladu z zakonom doseči predčasne volitve mestnega sveta.