kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Mandatarka niti treh, štirih najosnovnejših stavkov, ne zmore povedati brez listka

Deli na:
Tanko: Mandatarka niti treh, štirih najosnovnejših stavkov, ne zmore povedati brez listka

Foto: Primož Lavre

V poslanskih skupinah PS, SD, DL in DeSUS so v predstavitvi stališč poslanskih skupin na današnji izredni seji po pričakovanjih napovedali podporo ministrski ekipi Alenke Bratušek. Prepričani so, da bo nova vlada uspešna in bo delovala državotvorno.

Jani Möderndorfer (PS) je spomnil, da je bilo zadnje leto zahtevno, ob težki gospodarski krizi pa da smo bili priča tudi drastičnemu upadu zaupanja ljudi v politiko, kar je državljane pognalo tudi na ulico. Za to pa je po njegovih besedah kriva SDS pod Janševim vodstvom. "V poslanski skupini PS verjamemo, da si Slovenija zasluži boljše," je poudaril in se strinjal, da so pogledi strank v koaliciji različni, a da je to za parlamentarno demokracijo običajno in normalno. Vendar po njegovi oceni ne drži, da skupno uspešno delo strank nove koalicije ni možno.

Bratuškova je bila po njegovih besedah deležna številnih kritik o kakovosti predlagane ekipe, da je izhod v sili, divji cvet ... Nasprotno Bratuškova ocenjuje svojo ekipo kot optimalno, številni kandidati so prejeli podporo tudi nekaterih opozicijskih poslancev, je poudaril Möderndorfer. Časa za presojo njihovega dela bo po njegovi oceni v prihodnje dovolj, čas za oceno dela bo ob glasovanju o zaupnici, ki bo v roku enega leta. Če ne bo podpore, bo čas za predčasne volitve, je poudaril. Möderndorfer tudi verjame, da je divji cvet obvladljiv, a da to lahko stori le tisti, ki to zna - če ga obvlada pravi človek, je na koncu užiten in daje rezultate.

"V tej dvorani se danes prižiga neka nova iskra upanja, ki obeta pričetek politične stabilnosti in predvsem umirjanja že tako pregretih razmer v naši družbi," je ocenil Matjaž Han (SD), ki sicer verjame, da je skupni imenovalec tega upanja dobrobit države. Po njegovem mnenju je zdaj čas, da se prekine politična nestabilnost, ki "še dodatno naliva olje na ogenj, ki se mu reče gospodarska, socialna, finančna in ne nazadnje tudi moralna kriza".

V poslanski skupini SD si obetajo, da bo nova vladna ekipa delala v dobrobit države in državljanov. Spomnil je, da so bila tudi pred letom dni, ko se je potrjevala vlada Janeza Janše, pričakovanja velika, a so ta hitro začela plahneti, ko se je Janševa vlada ujela v lastne zanke nedomišljenih ukrepov. Vrh ledene gore je bilo po Hanovi oceni poročilo protikorupcijske komisije, ki tudi za Janšo ni bil zadosten razlog za odstop. Kandidatom za ministre je čestital že v naprej, in sicer zaradi znanja in poguma, da državo in njeno dobrobit postavijo na prvo mesto.


Rihard Braniselj je v imenu DL uvodoma predstavil razloge, ki so pripeljali do odločitve za vstop njihove stranke v vlado Alenke Bratušek. Dejal je, da so se pogajali odločno in odgovorno in kljub znatnim programskim razlikam dosegli dober dogovor, ki zagotavlja nadaljevanje ključnih projektov, in sicer sanacije bank, konsolidacije javnih financ in reforme upravljanja z državnim premoženjem.

Z vstopom v levosredinsko vlado bo DL po njegovih besedah pokazala tudi, da je sredinska stranka, ki se je sposobna dogovarjati in dogovoriti z vsemi političnimi strankami. Ocenil je, da so mandatarki ponudili dobro ekipo. Ne slepijo se, da bodo že z imenovanjem nove vlade izginili problemi, ki so se kopičili desetletja. Prepričani pa so, da gre za pravilen korak k zastavljenim ciljem in da ta vlada premore dovolj znanja, izkušenj in preudarnosti za gradnjo temeljev boljše, uspešnejše in do vseh naših državljank in državljanov pravičnejše Slovenije. Do dokončnega prečiščenja politike pa bo prišlo na volitvah.

Franc Jurša iz DeSUS je priznal, da je odhajajoča vlada vendarle nekaj storila, saj je položila nekaj temeljnih kamnov za pot iz krize. V DeSUS so prepričani, da nova vlada že storjenega ne bo zavrgla, pač pa bo tu delo nadaljevala bolje, zlasti pa premišljeno, pravično in v duhu konsenza z ljudstvom. Kot ključno prioriteto nove vlade je Jurša izpostavil zagon gospodarstva, saj v tem vidijo ključ tudi za reševanje vseh ostalih težav, ki so nastale kot posledica gospodarske krize.

V poslanski skupini DeSUS ocenjujejo, da bo nova sestava vladne koalicije uravnotežena in bo tudi odgovornost med vsemi členi ministrske ekipe porazdeljena, tako za uspehe, kot za morebitne neuspehe. Po njihovi oceni so bile predstavitve kandidatk in kandidatov za ministre dobro pripravljene. V DeSUS so prepričani, da se vsi kandidati za ministre in ministrice nalog lotevajo s polno odgovornostjo in da bodo svoje delo dobro opravljali, še posebej, če bo opozicija vsaj pri ključnih projektih delovala konstruktivno in državotvorno. Zato jo v DeSUS k temu tudi pozivajo.

Poslanci sejo nadaljujejo z razpravo, zvečer pa je predvideno glasovanje. Če bo ministrska ekipa potrjena, bo pred DZ zaprisegla enajsta vlada. Ta se bo sicer na ustanovni seji sestala v četrtek.