palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Popovič ne da svojega moža v Luki Koper

Deli na:
Popovič ne da svojega moža v Luki Koper

Foto: Bobo

Mestni svetniki občine Koper se bodo popoldne sestali na izredni seji, da bi razpravljali o dogodkih, povezanih z imenovanjem Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper. Sejo je sklical župan Boris Popovič, potem ko je Sod zahteval zamenjavo nadzornikov Luke Koper, ki so Gašparja Mišiča imenovali na ta položaj.

Potem ko je nadzorni svet Luke Koper pod vodstvom Dina Klobasa 26. avgusta na čelo Luke Koper imenoval Gašparja Gašparja Mišiča, je Slovenska odškodninska družba (Sod) na upravo Luke Koper naslovila zahtevo za čim prejšnji sklic skupščine. Na njej naj bi zamenjali vseh šest članov nadzornega sveta, vključno s predstavnikom občine.

A kot pravijo v Mestni občini Koper, takega početja ne morejo opazovati križem rok, saj želijo in tudi morajo zaščititi lokalne interese v dobrobit vseh občank in občanov, ki že več kot 60 let soustvarjajo Luko Koper ter imajo vso pravico soodločati o njenem nadaljnjem razvoju.

Sod, ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja s kapitalskimi naložbami države, predlaga razrešitev sedanjih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu Dina Klobasa, Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabine Mozetič. Slednja sicer v Luki Koper zastopa mestno občino Koper.

Po predlogu Soda naj bi na skupščini, ki bo predvidoma v začetku oktobra, za nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolili predsednika uprave Soda Tomaža Kuntariča ter člana uprave Mateja Runjaka in Mateja Pirca. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Matej Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda.



"Tega ne bomo dovolili," je za Radio Slovenija dejal Popovič. Kot je dodal, bodo storili vse za zagotovitev svojega sedeža v nadzornem svetu Luke Koper. Koprska občina je sicer 3,34-odstotna lastnica družbe, medtem ko imajo država in z njo povezane osebe v lasti več kot 67 odstotkov delnic.

Popović je nadzornikom Soda poslal tudi dopis, v katerem je ponovil, da je občina ogorčena zaradi Sodovega odnosa do lokalne skupnosti. "Luka Koper in Mestna občina Koper oz. mesto Koper sta nerazdružljiva celota, njun razvoj je bil vselej prepleten in medsebojno odvisen," je poudaril.

Zapisal je, da v občini zato ne bodo dovolili, da Sod kot proceduralni predstavnik države poseže v statutarno strukturo podjetja. "Ne bomo dovolili, da nam ugrabite še ta majhen delež v odločanju pri upravljanju Luke Koper, ki ga imamo," je poudaril.

Če ne bo prej razrešen, bo Gašpar Mišič položaj predsednika uprave Luke Koper prevzel 7. septembra.