reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Visoka zmaga Slovenije: šest zadetkov v mreži San Marina

Deli na:
Visoka zmaga Slovenije: šest zadetkov v mreži San Marina

Foto: Arhiv Reporterja

Slovenska nogometna reprezentanca je v petem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v Ljubljani premagala San Marino s 6:0 (1:0).

* Stadion Stožice, gledalcev 8325, sodniki: Drachta, Brandner in Kühr (vsi Avstrija).
* Strelci: 1:0 Iličić (10.) 2:0 Kampl (49.), 3:0 Struna (50.), 4:0 Novaković (53.), 5:0 Lazarević (73), 6:0 Ilić (88.).
* Slovenija: Handanović, Struna, Ilić, Cesar, Brečko (od 76. Stojanović), Kurtić, Kampl, Kirm (od 60. Lazarević), Birsa, Iličić (od 72. Berić), Novaković.
* San Marino: Benedettini, Bonini, Palazzi, Brolli, Simoncini, Della Valle (od 78. Vitaoli), Hirsch (od 84. Golinucci), Mazza, Tosi (od 56. Battistini), Selva, Vitaioli.
* Rumeni kartoni: Simoncini, Palazzi, Selva.
* Rdeč karton: /.

Katančevi izbranci so svojo nalogo proti San Marinu opravili pričakovano. V svojih vrstah so opozarjali na to, da tudi San Marino zna zapreti pot do svojih vrat, toda očitna premoč slovenske vrste je bila vidna skozi vso tekmo. Amaterski igralci gostov so le stežka prišli čez polovico igrišča, tudi njihov bunker je bil porozen.

Predvsem v začetku drugega polčasa so se Katančevi nogometaši izkazali z učinkovitostjo in odločili tekmo, ki vnaša nekaj miru pred junijskim obračunom z Anglijo. Nehvaležno bi bilo koga izpostaviti, saj je takšna tekma delovala kot malce bolj intenziven trening. Tako ni presenetljivo, da so Slovenci izboljšali najvišjo zmago proti San Marinu (5:0). Absoluten rekord pa je iz leta 1999 proti Omanu (7:0).

Slovenski nogometaši so, tako kot je bilo pričakovati, pritisnili od prve minute, amaterski igralci iz San Marina so bili nedorasli Katančevim izbrancem. Ti so povedli v deseti minuti, ko je Valter Birsa poslal lepo podajo v globino do Josipa Iličića, ta pa je rutinirano premagal vratarja gostov in dosegel svoj drugi gol v reprezentančnem dresu.

Le malce pozneje je Boštjan Cesar s strelom z glavo zatresel prečko, Branku Iliću pa je v 24. minuti po kotu in strelu z glavo vrhunsko obranil Elia Benedettini. Slovenci so sicer imeli ves čas nadzor nad igro, iskali priložnosti, tudi Milivoje Novaković je ob nemočnih gostih, ki so le stežka prišli čez polovico, poskusil, a mu je veselje preprečil vratar gostov.

V 33. minuti je Jasmin Kurtić z dobrih 20 metrov tako kot Cesar zatresel prečko, gledalci, ki so v spodobnem številu prišli spodbujat dvoboj 48. in 181. ekipe na lestvici Mednarodne nogometne zveze, pa so tudi zatem spremljali enosmerni promet.

Žoga je bila stalno na polovici gostov, ki se z nogometom ukvarjajo večinoma amatersko, posledično pa so slovenski nogometaši zapravili še nekaj lepih priložnosti za povišanje vodstva.

Zato pa so ga v 49. minuti, ko je Kevin Kampl lepo sprožil z 20 metrov, malce z leve strani in zadel nasprotni kot. Andraž Struna je s svojim prvencem le nekaj trenutkov pozneje poskrbel, da bo pričakovana zmaga ostala doma.

Milivoje Novaković je v 53. minuti zabil svoj 29. zadetek v reprezentančnem dresu za 4:0, ko je z glavo premagal tekmečevega vratarja, Slovenci so nato imeli še nekaj nevarnih poskusov, med drugim je Dejan Lazarević v 67. minut meril malce mimo gola, Novakoviću pa so sodniki malce pozneje upravičeno razveljavili zadetek zaradi prepovedanega položaja.

V 73. minuti pa je Dejan Lazarević uporabil svoje hitre noge, pobegnil po levi strani, prišel v kazenski prostor in ukanil še gostujočega vratarja za 5:0 ter poskrbel za svoj reprezentančni prvenec.

Blizu zadetka je bil v 81. minuti tudi Petar Stojanović, izkazal pa se je Benedettini. Boštjan Cesar je v 83. minuti prav tako za malce zgrešil gol, zato pa je bil po podaji Valterja Birse iz kota z glavo natančnejši Branko Ilić za 6:0 in svoj prvi zadetek v izbrani vrsti.