Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Maja Sunčič: Petra Matos vam meče smeti v oči

Deli na:

Ni čudno, da je Slovenija tako onesnažena, če je najslavnejša slovenska ekologinja Petra Matos, katere najpomembnejše ekološko delovanje je pobiranje papirčkov in smeti. In še to bolj poredko. Glavno je, da se podirajo rekordi, le kdo bi se ubadal z odpravljanjem realnega onesnaženja. To je dolgo in mučno delo, ne prinaša medijskega odmeva. Sploh če se dotika velikih onesnaževalcev, ki so dobro organizirani v lobije in podprti z velikimi denarnimi sredstvi.

Kdor hoče samopromocijo, se mora lotiti banalnega in napol otročjega početja. Ne meči papirčkov po tleh! Koga pa briga to, da se človek danes ne more sprehoditi po naravi, sploh spomladi, ne da bi se zadušil od ostudnega smradu po gnojenju. Kaj pa onesnažena pitna voda? Le kaj bi s tem, to ne prinaša medijskega insceniranja, ampak kvečjemu bes onesnaževalskih lobijev.

Najhuje je to, da si je onesnaževalski lobi celo podredil ministrstvo, saj zdaj ministrstvo za kmetijstvo in okolje združuje dve popolni nasprotji. Onesnaževalec naj bi samega sebe nadzoroval? To je tako, kot da bi združili ministrstvo za vojno in mir. Novonastalo ministrstvo očitno vsem ustreza, o čemer priča molk. To niti ni presenetljivo.

Spopad s kmečkim lobijem je skoraj vnaprej zgubljena bitka. Gre za zaščitene svete krave, in to ne zgolj v Sloveniji, ampak v celotni EU. Ob katastrofalni ekonomski krizi, ki maje same temelje Unije in njene skupne valute, nihče niti ne pisne o odpravljanju kmetijskih subvencij ali vsaj o njihovem zmanjševanju ter porabi teh sredstev za kakšne druge namene. Kje pa, saj gre za svete krave. Vstop v EU je Sloveniji prinesel tudi intenzifikacijo kmetijstva in s tem enega hujših sistemskih onasnaževalcev, ki s svojo dejavnostjo ogroža pitno vodo v Sloveniji: tako z onesnaževanjem kot tudi s porabo, saj je kmetijstvo daleč največji porabnik pitne vode na zemlji.

Lanske težave z okužbo vode z bakterijo E. coli v Loški dolini, ki je zahtevala celo smrt dojenčka, so pokazale na neskončno sprenevedanje onesnaževalcev. Neverjetno je, da prebivalci tudi po tragediji niso doumeli pomena pregovora »don't shit where you eat«, ne serji v lastno skledo. V tem primeru je bil pomen dobeseden, ne prenesen, saj kmetje mečejo gnoj in gnojevko tudi v lastna vodna zajetja. Podobno se je godilo od decembra lani do februarja letos tudi prebivalcem na Pivškem in Postojnskem, kjer so zaradi onesnaženja vodnega zajetja Malni imeli tako slabo vodo, da ni bila primerna niti za prhanje. Celo živali so morale piti prekuhano vodo.

Zakaj Slovenci zaradi onesnažene vode pogosteje driskamo kot Nizozemci, Matosove seveda ne zanima, saj jo zanima predvsem brezkompromisna avtopromocija. To je razvidno tudi iz predstavitve na spletni strani, kjer je seznam zaslug in dejavnosti zelo kratek, v oči pa zbode zelo dolg seznam nagrad in nominacij za tako borno dejavnost. Čeprav je treba priznati, da je to njeno pobiranje papirčkov in smeti, s katerim aktivira rekordne množice, res prebrisano. Seveda, saj nagovarja predvsem ženske in njihovo železno navado pomladanskega čiščenja. Banalno dejavnost tako povzdigne na raven angažiranosti. Kako priročno! Po drugi strani si je Matosova prisvojila tradicionalne čistilne akcije (npr. ribiških družin).

Akcija je učinkovita, saj se ukvarja z malenkostmi, s papirčki in smetmi, ki jih je lažje odstraniti, odprava sistemskega onesnaževanja pa je težek dosežek. Koga potem briga, če so papirčki in smeti spet tu že naslednji dan. Za reševanje hudih ekoloških problemov naj pač poskrbi nekdo drug, kajne?

Matosovi pri insceniranju pomagajo uglašeni medijski hvalospevi. Kar nenadoma je junakinja. Tako akcija pomladanskega čiščenja zunaj hiše, ne samo v njej, postane primerljiva z arabsko pomladjo. Čeprav delovanje Matosove dejansko spominja na žensko brisanje prahu, ki se vedno znova nabere. Zato tako učinkovito zavaja ljudi, da se dobro počutijo. Glavno je, da se ljudje družijo in si domišljajo, da so kaj dobrega naredili. Da očistijo svojo umazano vest od svinjarij, ki jih sicer počnejo. Kmetje celo posodijo traktor, potem pa gredo z njim takoj še malo onesnažit podtalnico ali kakšno vodovarstveno območje. Bravo, tako se dela.

Ko je Matosova leta 2010 čistila Slovenijo, je njena akcija vsebovala golobičevske konotacije širšega političnega čiščenja Slovenije. No, očiščenje je potem res bilo 4. decembra lani, ko so volitve Slovenijo očistile ravno od Golobiča in Kresalove, in to sploh ne po zaslugi Matosove, saj je ta takoj po volitvah s propadlim zaresovcem Francijem Kekom izmenjavala stara oblačila. Še dobro, da je stranke, ko so enkrat na deponiji, težje od drugih smeti reciklirati spet v parlament.

Žal nas pred medijskim onesnaževanjem z Matosovo ne morejo rešiti nobene volitve. Tako je letos akcija prebrisano organizirana 24. marca, ko bo volilni molk zaradi referenduma in nadomestnih županskih volitev v Ljubljani. Torej bo imela Matosova ves medijski prostor zase, da nas bo lahko dokončno zadušila s svojim insceniranjem. Izza vogala bosta skočila kvečjemu še kakšna Kresalova in Janković.

Zoran dela, pobira papirčke, da bo potem Ljubljano lahko onesnažil s svojimi nepotrebnimi projekti in dolgovi. Matosova bo zagotovo spet deležna ovacij, spet bo osebnost leta. Morda ji še predsednik Türk za slovo podeli kak časten znak. Ploskajte in se navdušujte, ker vam tako uspešno meče smeti v oči. Da morda  ne bi videli realnih ekoloških problemov. Kaj pa bi potem ostalo od Petre Matos?