zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lovše: Banka Slovenije se me je lotila zaradi medijske odmevnosti

Deli na:
Lovše: Banka Slovenije se me je lotila zaradi medijske odmevnosti

Foto: Primož Lavre

Lastnik Diners Club Slovenija Tomaž Lovše je za Odmeve dejal, da bi se lahko Banka Slovenije odločila za katerega koli izmed drugih ukrepov, ki jih ima na voljo, če je želela kaznovati njega samega. Za tako drastičen ukrep se je po njegovem odločila zaradi medijske odmevnosti, hkrati pa je zoper odločitev napovedal uporabo vseh pravnih sredstev.

Ukrep Banke Slovenije, da družbi odvzame dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev, je Lovšeta presenetil. Kot je pojasnil, Banka Slovenije nobene druge banke ni kaznovala tako ostro kot Diners Club, čeprav ta izpolnjuje vse kapitalske zahteve in so "kot najmanjša institucija lahko vzor ostalim".

"V skladu z nerazumno odločbo Banke Slovenije iz leta 2011, ko smo pridobili dovoljenje na podlagi evropske direktive o plačilnih sistemih, smo morali kot edina finančna institucija v Evropi predložiti finančno jamstvo za vse obveznosti do naših trgovcev," je še povedal Lovše.

Evropska direktiva je po njegovih besedah zelo jasna, "Banka Slovenije pa si jo je tolmačila po svoje". Rezultat tega je bil, da je bilo Diners Clubu v Sloveniji zamrznjeno premoženje, zato so počasi tudi začeli zamujati s plačili trgovcem, je pojasnil Lovše.

Kot je še poudaril Lovše, je Banka Slovenije pred včerajšnjo odločitvij, dobila potrditev iz koprskega registrskega sodišča, da je lastništvo njihove izolske poslovalnice prešlo na drugega lastnika, "kar pomeni da je Diners Club Slovenija dobil 1,7 milijona kapitalskega dobička".

Lovše še pričakuje, da bi lahko uporabniki z Dinersovimi karticami začeli plačevati v ponedeljek, a je opozoril, da je to odvisno predvsem od razuma Banke Slovenije.