Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lojze Peterle takega oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel

Deli na:
Lojze Peterle takega oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel

Jelko Kacin je poudaril, da združitev muzejev "ni dejanje ene ministrice, to je odločitev vlade". - Foto: STA

Združenje VSO je na novinarski konferenci izrazilo nasprotovanje vladnemu sklepu o usodi Muzeja slovenske osamosvojitve. Po besedah predsednika združenja Lojzeta Peterleta zadevo jemljejo zelo resno, zato bodo, če vlada ne bo spremenila odločitve, začeli izvajati t.i. akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Peterle, je sodeloval v treh slovenskih vladah in "takega oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel". "Imeli smo edinstveno osamosvojitev. In ta pogled, da je šlo za edinstveno dejanje v slovenski zgodovini, ni samo zadeva tako imenovane desnice, kot bi želeli nekateri na novo prikazovati," je poudaril ter dodal, da ga preseneča, da želi ta vlada "osamosvojitev odigrati kot element dodatne slovenske polarizacije".

Z osamosvojitvijo smo po Peterletovih besedah "dobili nov politični element, o katerem je vredno ohranjati zavest, ponos, tudi samozavest", s tem, ko je šla vlada na predlog ministrice za kulturo Aste Vrečko "podirat ustanovo, ki je bila ustanovljena z odločitvijo demokratično izvoljene vlade, pa ta vlada kaže, kaj je njena prava namera".

Kot je še dejal, sami jemljejo zadevo zelo resno, kot udarec slovenski državotvornosti, zato bodo, "če vlada ne bo potegnila te odločitve nazaj, začeli izvajati t. i. akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve". Podrobnosti o njem bodo razkrili po 10. februarju, je napovedal.

Vlada je sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije sprejela minuli četrtek.

Po besedah člana predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Dimitrija Rupla je ministrica s tem, ko je napovedala združitev dveh muzejev, "napovedala in storila več, kot ji pripada in kot je dovoljeno. Celo več, kot je naredil katerikoli minister v času socializma. Poigrala se je z državo in samoodločbo slovenskega naroda, se pravi plebiscita".

Združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitev novega Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije je označil kot političen ukrep, "ki se predstavlja kot ukrep zoper politizacijo". Po njegovih besedah hoče aktualna vlada prevzeti zgodovino. "Prevzem zgodovine ni majhna stvar," je sklenil.

Jelko Kacin je poudaril, da osamosvojitev ni enodnevno dejanje. "To je proces demokratizacije, ki je pripeljal do demokratičnih sprememb, do prvih demokratičnih volitev, ki je pripeljal do inkluzivnosti tistega dela političnega telesa, ki do večstrankarskega sistema ni imel nobene možnosti politično participirati, razen znotraj tako imenovane Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije".

Poudaril je, da združitev muzejev "ni dejanje ene ministrice, to je odločitev vlade". "V slovenščini se ta termin imenuje izbris", je dejal Kacin in vladno odločitev označil za zgodovinsko napako in aroganco.

Član predsedstva Združenja VSO in predsednik SDS Janez Janša pa je poudaril, da si je v času plebiscita slovenski narod dejansko edinkrat v svoji zgodovini pisal sodbo sam. Izpostavil je, da to dejanje ni bilo zgolj podvig ene politične opcije, in dodal, da "če si kakšen dogodek v slovenski zgodovini zasluži dostojno obeležitev, potem je zagotovo to dogodek, ko smo bili Slovenci enotni".

S tem, ko je združitev muzejev postala soglasna odločitev vlade, je zadeva po njegovih besedah preskočila na raven, "kjer smo soočeni z dejstvom, da je vlada z vsemi svojimi pooblastili potegnila izdajalsko potezo".

V NSi so po odločitvi vlade o združitvi muzejev začeli pripravo interpelacije zoper ministrico Vrečko. Na novinarsko vprašanje, ali bodo v SDS prispevali podpise pod njo, je Janša povedal, da "bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena ali pa zadostna ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade". "Gre za sklep vlade in gre za neko drugo raven," je še povedal in dodal, da bodo več razkrili po 10. februarju.

Vrečko je v današnji izjavi v DZ ponovila, da se muzej slovenske osamosvojitve ne ukinja, pač pa gre za združevanje vsebin in programov dveh javnih zavodov v enega. S tem po njenih besedah sledijo strokovnim pomislekom, ki so nastali, ko se je ta muzej napovedoval v času pandemije, in sicer da nima primernega prostora in svoje zbirke, ker se artefakti nahajajo v različnih zbirkah in muzejih po državi.

Bi pa bil po njeni oceni čas, da to zgodovinsko obdobje sistemsko še okrepijo, zato so dodali nov kustodiat. S tem bo novi muzej "imel še več dela in vso podporo", da to obdobje raziskuje in predstavlja javnosti. Kot je pripomnila, mora zgodovina ostati stvar zgodovinarjev in ne politike. Glede napovedane interpelacije pa je dodala, da lahko o muzejih in zbirkah razpravlja več kot en dan, zato verjame, da bo o tem v DZ potekala zanimiva razprava.

Vlada je sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije sprejela minuli četrtek.