900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vonta proti koaliciji: ne bo sklicala seje komisije DZ za človekove pravice

Deli na:
Vonta proti koaliciji: ne bo sklicala seje komisije DZ za človekove pravice

Foto: Bobo

Predsednica komisije DZ za človekove pravice Tamara Vonta (PS) sprašuje predsednika DZ Gregorja Viranta, ali je institut varuha človekovih pravic "v obstoječih razmerah in koalicijskem delovanju" sploh še potreben. Hkrati ga obvešča, da ne bo sklicala nujne seje komisije, kot to zahteva koalicija.

Predsednica komisije Vonta je v pismu predsedniku DZ spomnila na dogajanje na seji komisije ob obravnavi letnega poročila varuha človekovih pravic 5. oktobra. Kritična je do odločitve koalicijskih strank, da ne podprejo priporočil varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek-Travnik, pač pa so predlagale svoja priporočila.

"Na koncu po tem, ko so potrdili vsa posamezna priporočila po poglavjih, niso izglasovali priporočil v celoti. Komisija je torej ostala brez priporočil, kar je skrajno nenavadno," je navedla opozicijska poslanka.

Po njenih besedah koalicijske stranke in predstavniki vlade kažejo nesprejemljiv odnos do instituta varuha človekovih pravic. To je "še posebej v tem času, ko so zaradi težkih razmer še posebej na preizkušnji, neodgovorno," je zapisala.



Na predsednika DZ Viranta se obrača z vprašanjem, kakšna je po njegovem mnenju vloga in naloga varuha. "Ali lahko sprejema le priporočila, ki so v skladu z aktualno dnevno politiko, ali morda lahko opozarja tudi na pomanjkljivosti," ga sprašuje.

Kot navaja, koalicija od nje zahteva, da skliče nujno sejo, da bi izglasovali, kar ji ni uspelo na prejšnji seji. Poudarja pa, da tega ne bo storila, ker si tega tudi "kot človek, ki bo vedno zagovarjal človekove pravice, ne glede na to, s katere strani prihajajo", ne dovoli.

Komisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je 5. oktobra obravnavala letno poročilo varuha človekovih pravic za leto 2011, priporočila v poročilu pa se med drugim nanašajo na področje sodstva, zdravstvenega zavarovanja, sociale in pravic delavcev. Komisija je na koncu glasovala o skupini dodatnih priporočil, ki so jih vsak zase pripravili varuhinja, stranka Pozitivna Slovenija ter koalicijske stranke, a jih ni sprejela.