Revija Reporter
Slovenija

Levičarji sanjajo o novi stranki na desnici: kopirali naj bi Damijana

Ivan Puc
8 2.923

25. mar. 2021 6:00 Osveženo: 6:45 / 25. 3. 2021

Deli na:

Ljudmila Novak

Primož Lavre

Novim obrazom po pravilu uspeva le levo od sredine. Na desni so stvari bolj »konservativne« oziroma urejene. To soboto je novo stranko v Mariboru ustanovila nekdanja kmetijska ministrica in predsednica Desusa Aleksandra Pivec. Menda naj bi podeželska stranka, ki bi skrbela za enakopraven razvoj Slovenije, sile združila z »revitalizirano« SMC Zdravka Počivalška, ta pa z gospodarsko stranko predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. Nekateri komentatorji so fantazirali tudi o novi desni stranki, ki bi jo ustanovila Ljudmila Novak, a je ta govorice v kali zatrla.

Pobuda Povežimo Slovenijo je nov projekt s starim obrazom Marjanom Podobnikom na čelu. Eden od njenih sestavnih delov, nekdanji »zeleni« poslanec SDS Andrej Čuš pa je zdaj državni sekretar pri ministru za gospodarstvo Počivalšku. Skrbi za področje zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja. Kdo se bo v tej zmedi povezal s kom, je odprto vprašanje.

Potem ko se je predsednik NSI Matej Tonin dobro ujel z Janezom Janšo, je Ljudmila Novak vendarle nekaterim dala misliti, da bi bila mogoča nova zmerno desna stranka. Na desni, piše komentator v Mladini, bi veljalo napraviti nekaj podobnega, kot na levi sredini ta čas počne Jože Damijan. Novakova je v nedavnem »protestnem« zapisu – zaradi katerega je bila prejšnjo sredo povabljena na kavo s Toninom – zagotovila, da ne bo ustanovila nove stranke, »ker sem preveč garala za ohranitev krščanske demokracije v Sloveniji.«