Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj imata skupnega Miha Kordiš in Žan Mahnič? Parlament jima je rešil stanovanjsko stisko

Deli na:
Kaj imata skupnega Miha Kordiš in Žan Mahnič? Parlament jima je rešil stanovanjsko stisko

Miha Kordiš in Žan Mahnič. - Foto: Primož Lavre

Poslanca Miha Kordiš (Levica) in Žan Mahnič (SDS) zasedata največji poslanski stanovanji, čeprav prihajata iz Škofje Loke oziroma Gorenje vasi pri Poljanah.

Večina mladih si ne more privoščiti svojega stanovanja, še vedno živijo pri starših, a to ne velja za njihova predstavnika v državnem zboru, poslanca Levice Miha Kordiša in poslanca SDS Žana Mahniča.

Prvi ima stalno bivališče pri Sv. Duhu pri Škofji Loki, ki je od državnega zbora oddaljeno 23 km, kar je približno pol ure vožnje z avtomobilom, državni zbor pa mu je v uporabo dodelil 62,8 kvadratnih metrov veliko poslansko stanovanje v središču Ljubljane.

Drugi pa prihaja iz 38 km oddaljene Gorenje vasi v Poljanski dolini in je dobil v najem 65,15 kvadratnih metrov veliko poslansko stanovanje na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Malo večje poslansko stanovanje je dobil njegov strankarski kolega Boris Doblekar iz 39 km oddaljene Litije, kar je prav tako okoli tri četrt ure vožnje z avtomobilom.

Kordiš in Mahnič sta dobila poslanski stanovanji že v prejšnjem mandatu, slednji se je celo pritoževal, da stanovanje smrdi po cigaretnem dimu, zato so mu dodelili podobno veliko v istem bloku.

Po pravilniku državnega zbora lahko za poslansko stanovanje zaprosijo poslanci, ki imajo bivališče najmanj 60 km od Ljubljane. Ker pa jih je veliko ostalo praznih, so se lahko prijavili tudi tisti iz bližnjih krajev.

Državni zbor ima na razpolago 49 poslanskih stanovanj, v njih pa živi 23 poslancev. Največ jih je iz SDS, in sicer sedem, štirje so iz SD, trije iz Desusa, po dva iz Levice in SAB ter po eden iz LMŠ, SMC, NSI, SAB, SNS in poslanec madžarske narodne manjšine.



Stanovanja so velika od 19,36 do 65,24 kvadratnega metra, najemnine pa se gibljejo od 90 do 300 evrov. Najmanjšega zaseda Branko Simonovič (Desus) iz Izole, največjega pa Doblekar (SDS) iz Litije. Več kot 60 kvadratnih metrov veliki poslanski stanovanji sta dobila še Franc Rosec (SDS) iz Šoštanja in Danijel Krivec (SDS) iz Srpenice pri Bovcu.

Malo manjši stanovanji uporabljata Samo Bevk (SD) iz Idrije in Jožef Horvat (NSI) iz Žižkov, več kot 50 kvadratnih metrov veliko poslansko stanovanje ima tudi Primož Siter (Levica) iz Trbovelj.

Več kot 40 kvadratnih metrov velika stanovanja imajo še Bojana Muršič (SD) iz Ruš, Vojko Starović (SAB) iz Lucije, Eva Irgl (SDS) iz Ajdovščine in Jurij Lep (Desus) iz Selnice ob Dravi. Več kot 30 kvadratnih metrov velika stanovanja uporabljajo Ferenc Horvath (Madžar) iz Lendave, Jani Prednik (SD) iz Kotelj in Jožef Lenart (SDS) s Ptuja.

Več kot 20 kvadratnih metrov velika stanovanja pa še Andrej Rajh (SAB) iz Maribora, Dejan Židan (SD) iz Murske Sobote, Jelka Godec (SDS) iz Ponikve pri Šentjurju, Gregor Perič (SMC) iz Izole, Franc Jurša (Desus) iz Branoslavcev pri Ljutomeru in Jože Lenart (LMŠ) iz Slovenj Gradca.

Večina poslancev raje stanuje kar doma, od koder se vozijo na seje v državni zbor. Med njimi je Franci Breznik (SDS) iz Lenarta, ki se ni odločil za poslansko stanovanje, čeprav je precej bolj oddaljen od Ljubljane, kot je denimo njegov najmlajši poslanski kolega.

Podobno se iz Murske Sobote celo med tednom vozi predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki so ga novinarji ujeli med vožnjo z lučkami, medtem ko se je peljal v službo. Njegovo poslansko stanovanje v Ljubljani pa večinoma sameva.