901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljak predstavil knjigo z naslovom Udba

Deli na:
Leljak predstavil knjigo z naslovom Udba

Foto: Bobo

Publicist Roman Leljak je danes na novinarski konferenci predstavil knjigo z naslovom Udba, ki opisuje nekatere umore, ki jih je izvajala nekdanja Službe državne varnosti (SDV). Povedal je tudi, da bo danes pred avstrijskimi organi že tretjič zaslišan v zvezi s hrvaškim emigrantom Nikico Martinovićem, ki naj bi ga SDV umorila leta 1975.

Knjiga podrobno govori o aktivnostih slovenske SDV, ki jih je za izvajala 60. 70. in 80. letih med hrvaškimi emigranti v Nemčiji in v Avstriji. Med drugim so predstavljeni dokumenti o organizaciji Častni pliberški vod, ki je bila ustanovljena leta 1953 v Avstriji. Ker je drugim skrbela za spomin na povojne poboje v SFRJ, je bila deležna precejšnje pozornosti SDV. Slednje je drugim po navedbah Leljaka ubila tudi Martinovića, ki je bil njen tajnik.

Po sklepanju Leljaka ga je ubil sodelavec SDV Milan Dorić, ki mu v knjigi prav tako namenja precejšnjo pozornost. V knjigi so podrobneje predstavljeni tudi dokumenti o ugrabitvi in umoru hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca leta 1972.

Po besedah Leljaka so vse navedbe v knjigi podprte z dokumenti, v prihodnje pa naj bi ji sledile še druge podobne knjige.

Povedal je še, da preiskave oziroma poizvedovanja o umorih, ki jih je v Avstriji in Nemčiji izvajala SDV, še vedno potekajo. Ravno danes bo v zvezi z umorom Martinovića že tretjič zaslišan pred avstrijskimi organi. Povedal je še, da skušajo v zadnjem času nekdanji pripadniki SDV pri nekaterih nekdanjih oficirjih JLA pridobiti informacije za njegovo diskreditacijo.