stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janeza Zemljariča ni bilo na sodišče v tožbi zoper Romana Leljaka

Deli na:
Janeza Zemljariča ni bilo na sodišče v tožbi zoper Romana Leljaka

Roman Leljak na sodišču - Foto: Jože Biščak

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je bil danes predobravnavni narok v kazenski tožbi, ki jo je zoper publicista in raziskovalca Romana Leljaka vložil nekdanji šef zločinske tajne politične policije SDV Janez Zemljarič.

V tožbi Leljaku očita kaznivo dejanje razžalitve, ki naj bi ga storil z zapisi o tem, kako je Zemljarič v času vodenja SDV v sedemdesetih letih med drugim odobril akcijo, v kateri je SDV leta 1975 v Celovcu umorila hrvaškega emigranta Nikico Martinović.

Zemljariča na predobravnavni narok ni bilo, je pa bil njegov neformalni zastopnik novinar Toni Perić z Dnevnika. Dan prej je bivši šef SDV sodišču poslal opravičilo za izostanek, razlogi zanj nam niso znani. Kot je pojasnil njegov zastopnik odvetnik Marko Kosmač, se je Zemljarič zaradi Leljakovih izjav o odobritvi umora Martinovića čutil osebno razžaljenega, saj naj bi mu Leljak neupravičeno odrekel spoštovanje ter mu jemal ugled in zoper njega sejal sovraštvo in prezir. Kot pravi, ima zaradi svojih številnih javnih funkcij velik ugled v domači in tuji javnosti, pri čemer Leljaku očita direktni naklep z zaničevalnim namenom.

Publicist se je zoper vse navedbe izrekel, da ni kriv. Obe strani sta na naroku dodatno predlagali, kateri dokazi naj se na javni obravnavi izvedejo, Leljak je predlagal pridobitev mnogih dokumentov iz Arhiva Slovenije, ki kažejo na način delovanja SDV v času, ko jo je vodil Zemljarič. Strinjal se s predlogom Zemljaričevega zastopnika, naj se zasliši nekdanji sodelavec SDV Milan Dorić, ki naj bi bil glede na dokumente vpleten v umor Martinovića. Prav tako je Leljak predlagal zaslišanje sodelavcev SDV, ki jih je ta služba angažirala pri akciji zoper Martinovića, tudi za te dokaze je zastopnik Zemljariča odvetnik Kosmač predlagal izločitev, češ da niso relevantni. Zanimivo je, da nekdanji šef SDV sam sebe ni predlagal, da bi ga sodišče zaslišalo kot pričo, predlagal je pa svojo ženo Tino Tomlje in soseda Andreja Marjana Čadeža. Ne želi si niti, da bi sodnica zaslišala več sodelavcev SDV, ki so bili glede na dokumente angažirani v opisano akciji. Lucija Šikovec Ušaj, odvetnica od Leljaka, je opozorila, da ni ustrezna pravna kvalifikacija dejanja, ki se očita Leljaku, saj bi šlo lahko kvečjemu za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, to pa je izvršeno zgolj, če se podaja vrednostne sodbe o nekom, česar njen klient ni počel. Za vse svoje pisanje ima podlago v dokumentih.

Narok je bil za nekaj minut prekinjen, saj je moral Kosmač poklicati Zemljariča, ali se ta strinja, da sodi sodnica posameznica in ne senat. In se je, tako kot tudi Leljak.

Datum glavne obravnave bo sodnica Barbara Trebec Debeljak določila naknadno, prav tako bo naknadno odločila o tem, ali in katere dokaze bo izločila.