Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Slovenija

Lekcija Jankoviću je zalegla, zdaj menda bolje vodi pogajanja

Deli na:
Lekcija Jankoviću je zalegla, zdaj menda bolje vodi pogajanja

Foto: Bobo

Na vseh področjih, ki so bila vprašljiva, smo našli neko pot, da se pogovarjamo naprej, je po sestanku s verjetnim novim mandatarjem Zoranom Jankovićem povedal vodja pogajalske ekipe Liste Virant Janez Šušteršič. Gregor Virant po sestanku ni dajal izjav, povedal je samo, da Janković pogajanja vodi veliko bolje.

Še pred sestankom je Virant izrazil željo, da se oblikuje širša koalicija, v kateri bi bila tudi SLS. To zahtevo je v četrtek sprejel svet stranke, pomeni pa, da če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bo vstopila niti Lista Virant, je ob robu današnje seje dejal Virant. Stranka bo sicer končno odločitev o vstopu v koalicijo po Virantovih besedah sprejela še preden bo šla na pogovore k predsedniku republike.

Po besedah Šušteršiča sta stranki sedaj vsebinsko bližje, svoje predloge pa bodo Pozitivni Sloveniji poslali še v pisni obliki. Dodal je, da so se strinjali, da je dokapitalizacija NLB iz proračuna slaba rešitev ter da dvig DDV ni potreben na začetku mandata. Dejal je še, da je bilo ključno tudi poglavje o korupciji v koalicijski pogodbi, ki ga bodo dodelali z bolj konkretnimi ukrepi.

Predsednik Pozitivne Slovenije Janković je po sestanku povedal, da sta stranki na ekonomskem področju našli skupen jezik, sicer pa so predelali vse točke. Pogovor je ocenil kot zelo dober, poudaril pa je, da je z izvolitvijo Viranta za predsednika DZ zadovoljen. Po njegovih besedah pogovori o delitvi ministrstev s strankami še sledijo.

Na vprašanje, ali bo nadaljeval pogovore tudi s stranko SLS, ki v koalicijo z Jankovićem ne želi, je odgovoril, da se bo pogovarjal z vsemi strankami.

Glede sestanka s predsednikom stranke SD Borutom Pahorjem, s katerim se je sestal v četrtek, je Janković povedal, da je bil pogovor konstruktiven. Po njegovih besedah so reševali posamezne točke programa, njihove pisne pripombe pa so prejeli že prej. "In jaz sem to z veseljem sprejel, te pripombe kažejo, da obstaja želja, da se vlada formira. Ali se bo, pa prepustimo času," je dejal.