nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Za spremembe referendumske ureditve imamo zaenkrat ustavno večino

Deli na:
Virant: Za spremembe referendumske ureditve imamo zaenkrat ustavno večino

Foto: Bobo

Za ustavne spremembe referendumske ureditve je zaenkrat zagotovljena ustavna večina v DZ, je pred sestankom z vodji poslanskih skupin za STA povedal predsednik DZ Gregor Virant. Po njegovih besedah ustavne spremembe s predlogom NSi za zaostritev pogojev za začetek postopkov za razpis referenduma podpirajo DL, SD, SLS in DeSUS in načeloma tudi SDS.

Po Virantovih besedah je SDS na seji izvršilnega odbora sklenil, da ustavne spremembe vključujoč predlog NSi, načeloma podpirajo. Virant ocenjuje, da bodo predlog verjetno v parlamentarni postopek vložili ta teden.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je za STA pred sestankom vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank glede sprememb referendumske ureditve dejal, da so v stranki pripravljeni na kompromis, če bodo ostale stranke prisluhnile njihovemu pogoju. NSi predlaga, da bi bilo za začetek postopka za razpis referenduma namesto sedaj 2500 podpisov državljanov potrebnih 10.000 podpisov, overjenih na upravni enoti, ne zbranih na ulici. Ti podpisi bi se kasneje šteli v končno kvoto 40.000 podpisov, potrebnih za zahtevo referenduma.


S tem bi po Toninovih ocenah onemogočili namerne blokade oz, da bi nekdo zahteval referendum vedoč, da ga bo sklical le zato, da bi uveljavitev zakona za en mesec blokirali.

"Komurkoli bo v enem tednu uspelo zbrati 10.000 podpisov, ne bo nobenih težav s tem, da bi na referendumu dosegli 35-odstoten kvorum," ocenjuje Tonin. Niso pa po njegovih besedah pripravljeni na kompromis in pristati na nekoliko manj potrebnih podpisov za začetek postopka za razpis referenduma. "Mislim, da je to dovolj velik kompromis, da smo pripravljeni stisniti zobe glede kvoruma, če se predlog NSi sprejme," je sklenil vodja poslanske skupine NSi.

Predsednik DZ Virant bo izjavo za medije dal po sestanku, predvidoma ob 11. uri.