Revija Reporter
Slovenija

Laris Gaiser: Za popoln slovenski fiasko pri razsodbi AS mora nekdo odgovarjati (VIDEO)

Boris Cipot

20. jul. 2017 6:30 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Razsodba Arbitražnega tribunala o slovensko hrvaški meji ni v ničemer presenetila predsednika slovenskega panevropskega gibanja dr. Larisa Gaiserja.

»Vse tisto, kar se je dogajalo v času procedure arbitraže, je bilo že več kot jasno, kako se bo končalo. Ob tem tudi sam jasno in glasno priznam, da sem na referendumu glasoval za arbitražni sporazum. Takrat sem menil, da je to ena dobra pot za sporazum s Hrvaško, da je treba zadeve na mednarodnem parketu umiriti,« je dodal in priznal, da takrat ni bil enakega mišljenja kot njegov takratni predsednik slovenskega panevropskega gibanja dr. France Bučar.

Skupaj z Borisom Pahorjem in Tinetom Hribarjem je ta trojica glasno nastopala proti arbitražnemu sporazumu in si s tem pri nekaterih medijih, v Mladini na primer, prislužila etiketo senilnih starčkov, ki nimajo pojma o čem govorijo. Svojo zmoto je Gaiser priznal že v eni od kolumen še pred razsodbo AS in pri tem spomnil na besede dr. Bučarja, da Slovenija nikoli ne bo imela tega, kar je zapisano v Ustavi, in sicer da so slovenske meje, meje, ki so bile vpisane na dan 25. junij 1991.

»Temu dizastru, razsodbi AS lahko mirne duše označimo za slovenski dizaster. Ta sporazum nikoli ne bo implementiran, na koncu bomo znova prisiljeni s Hrvati sesti za pogajalsko mizo.« Ker po njegovem Hrvati v teh šestih mesecih, ki so po sklepu AS na voljo za implementacijo, na bodo privolili v razsodbo, četudi je njim »pisana na kožo«, Slovenijo čakajo pogajanja, v katerih pa ne sme izhajati iz pozicij, ki jih je določilo AS.

»Slovenija mora celemu svetu jasno sporočiti, da če v šestih mesecih ne pride do implementacije, četudi je ta za nas zelo slaba, bomo na nova pogajanja šli z izhodišč naše temeljne listine Ustave, v kateri jasno piše, da so meje Slovenije definirane z 25. 6. 1991.«

Slovenci se moramo vprašati o kazenski in materialni odgovornosti tistih, ki so nas zavedli, da smo podprli arbitražni sporazum in tistih, ki so za razsodbo AS pripravljali strokovne podlage. Že zadnji stavek razsodbe je tak, da kar kliče po odgovornosti, kajti v njem je AS zapisalo, da je razsodba dokončna razen, če se stranki v postopku ne dogovorita drugače.

»Z referendumom so na nas državljane prevalili odgovornost za takšen ali drugačen izplen, ker v 7. členu sporazuma piše, da bo razsodba dokončna. Zato zahtevam, da celotna vlada, odgovorna za sporazum in pravniki, ki so sodelovali pri procesu arbitraže, preprosto odgovarjajo. Tudi predsednik republike Pahor mora izstopiti iz nove volilne tekme. Vsi so odgovorni, ker smo nasedli na prevaro!«

Po njegovem mnenju je Pahor kot predsednik vlade mešetaril s slovenskimi interesi, četudi za to ni imel pooblastila. Še več, Pahor je boter fenomenalnega izraza »junction« ki pa ne pomeni stika z odprtim morjem, temveč zgolj služnostno pravico prehoda po hrvaškem morju. »Tega junctiona niso zahtevali Hrvati, to je povsem naša pogruntavščina!« Zato se strinja, da politiki in pravniki, ki so sodelovali pri pripravah na AS, morajo odgovarjati.

Arbitri AS so naše pravnike že v začetku opozarjali, da je zgrešeno govoriti o high Sea oziroma »visokem morju,« ker ta termin za Sredozemlje ni sprejemljiv. In takih napak je bilo ogromno, zato Laris Gaiser v imenu Slovenskega panevropskega gibanja zahteva od vlade Mira Cerarja, da postane vsa dokumentacija dostopna javnosti. Tudi zato, ker odgovorni v tej zgodbi v dokumentarcu RTV SLO prostodušno priznajo, »kako so se v tej zgodbi veliko naučili!« Ceno oziroma davek pa za njihovo novo znanje plačujemo Slovenci.