benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kuštrin po stavki: Če bo oblast arogantna, bomo napovedali enotedensko stavko

Deli na:
Kuštrin po stavki: Če bo oblast arogantna, bomo napovedali enotedensko stavko

Foto: Bobo

Včerajšnjo celodnevno stavko zdravnikov zdravniške organizacije ocenjujejo kot uspešno ob tem pa napovedujejo, da bodo z vetrom v jadrih nadaljevali s svojimi zahtevami. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc medtem vztraja, da je stavka neupravičena, saj vladna stran izpolnjuje dogovore, sklenjene z zdravniki. Stavka tako ne bo plačana.

Zdravniki v okviru stavke sicer zahtevajo sprejetje standardov in normativov, kot so zastavljeni v modri knjižici, ter približevanje razmerju tri proti ena med povprečno plačo zdravnika in povprečno plačo v državi.

Po vseh večjih bolnišnicah v državi so se zdravniki množično udeleževali stavke, stavkokazov pa je bilo po besedah Bojana Popoviča iz Fidesa malo. Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je na popoldanskem sestanku zdravniških organizacij izrazil upanje, da je politika razumela njihovo opozorilo. "Če tega niso danes razumeli, pa bodo v prihodnosti. Če bo oblast arogantna, bomo napovedali enotedensko stavko," je dejal.

Tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenija Andrej Možina upa, da so odgovorni slišali njihovo opozorilo. A kot pravi, bo danes običajni dan, ko se bo treba vrniti na stare tirnice, v žalostno okolje.

Do napovedi morebitne nove stavke je bila kritična ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Kot je dejala po seji vlade, Fides že napoveduje veliko stavko, ki naj bi bila jeseni, čeprav še ne ve, kaj bosta ministrstvo in vlada v tem času naredila. Poudarila je, da zagovarja dialog in spremembe ter da se držijo sklenjenih dogovorov.

Ministrica je sicer ponovila, da je stavka zdravnikov po državi legitimna, a da ni upravičena. Kolar Celarčeva in minister za javno upravo Boris Koprivnikar sta na novinarski konferenci po seji vlade poudarila tudi, da stavko obžalujeta, saj gotovo ne koristi bolnikom, pa tudi ne zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem.

Tisti zdravniki, ki so včeraj stavkali, ne bodo plačani. Koprivnikar je opomnil, da to izhaja tudi iz zakonske določbe, ki pravi, da stavka ni plačana, če ni posledica kršitve kakšne kolektivne pogodbe ali katerega koli akta, ki ga vlada ne bi izpolnjevala.

Minister je dodal, da že pred poletjem načrtujejo pogovore z vsemi sindikati o spremembah in izboljšavah plačnega sistema, ki so jih že začeli. Zahteve Fidesa je Koprivnikar označil kot zelo nesistemske in nedodelane, se bodo pa o njih pogovarjali.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po seji vlade dejal, da je problem zdravstvenega resorja, da ga obvladujejo različni lobiji. "Tam je veliko denarja, preko tri milijarde in pol," je dejal.

V Fidesu pravijo, da je bila podpora stavki med zdravniki visoka. Koliko jih je dejansko stavkalo, pa je težko oceniti. V Mariboru je po podatkih Fidesa stavkalo do 290 zdravnikov, v Novem mestu približno 240, v slovenjgraški bolnici med 60 in 90, za UKC Ljubljana in tamkajšnji zdravstveni dom podatkov ni.

Iz mnogih ustanov je slišati tudi, da so se zdravniki na dan stavke odločili koristiti dopust. Fides je že pred dnevi navajal številko 5000 stavkajočih, a zaradi zakonskih omejitev stavke za zdravnike so tudi stavkajoči v službi in morajo oziroma so morali obravnavati mladoletne, starejše od 65 let ter nujne primere.

Do pritiskov na stavkajoče zdravnikov po Kuštrinovih informacijah ni prihajalo, je pa pravni svetovalec Fidesa Popovič dejal, da naj bi na urološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana predstojnik odrejal delo, ki ne spada v čas stavke. Do zapleta naj bi prišlo tudi v Kopru, kjer tamkajšnji direktor zdravstvenega doma ni pustil v domu razobesiti plakatov Fidesa.

Zaradi stavke v mariborskem kliničnem centru, zdravstvenem domu in ptujski bolnišnici ni prihajalo do kakšnih večjih nevšečnosti pri oskrbi bolnikov. "Zahvaljujemo se vsem, ki niso prišli na nenujne posege danes. Ti bodo dobili domov sporočilo, kdaj se lahko ponovno oglasijo," je v izjavi za medije povedal tamkajšnji predstavnik Fidesa v mariborskem kliničnem centru Boris Rižnar.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer je skupno 218 zdravnikov in zobozdravnikov, je po besedah predsednice tamkajšnjega sindikata Fides Rozane Trbušić okoli 40 članov Fidesa in vsi naj bi stavkali. Tudi v ptujski bolnišnici se je stavki po besedah vodje sindikata Fides v bolnišnici Boruta Kostanjevca pridružila večina od skupaj 40 zdravnikov specialistov.

Stavki so se pridružili tudi nekateri zasebniki. Po besedah pediatrinje zasebnice Helena Mole je stavka predvsem protest in izkaz enotnosti celotnega zdravništva.