podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Velenjski rudarji nadaljujejo s stavko

Deli na:
Velenjski rudarji nadaljujejo s stavko

Foto: Bobo

Velenjski rudarji bodo kljub temu, da ta vikend ni deloven, tudi danes nadaljevali v ponedeljek začeto spontano stavko. Stavkali bodo od 8. do 12. ure, štiriurna stavka pa bo potekala tudi v nedeljo. Za ponedeljek pa je predvidena stavka v vseh treh delovnih izmenah.

Kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, za zdaj ni znano. Rudarji navajajo, da je to odvisno od generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka in predsednika uprave Premogovnika Velenje Ivana Pohorca.

Član pogajalske skupine Asmir Bečarević je v petkovi izjavi za medije povedal, da doslej niso sklenili nobenega dogovora in da med pogajanji ni bil storjen korak nazaj. Ocenjuje, da so bila dosedanja pogajanja izjemno težka.

Znova pa je ponovil, da si želijo zagotovilo plač, prav tako se mora določiti vzdržna cena premoga, vendar niso rudarji tisti, ki bodo določili to ceno.

Stavkovni odbor je v petek sprejel sklep, da za zdaj stavke ne zaostruje, saj ocenjujejo, da gredo pogajanja v pozitivno smer.


Velenjski rudarji so Košoroku v petek podarili kos premoga. Košorok je takrat poudaril, da med pogajanji doslej niso uspeli zbližati stališč, celotno situacijo pa naj bi v petek predstavil na finančnemu ministrstvu, saj se zgodba velenjskih rudarjev dotika tudi Termoelektrarne Šoštanj in celotne skupine HSE.

Še vedno se med pogajanji najbolj zatika pri točki, ki se nanaša na določitev vzdržne cene premoga, ki trenutno znaša 2,25 giga joula električne energije. Po nekaterih izračunih naj bi bila vzdržna cena za evro višja.

Rudarji zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta, saj so dve leti prejemali za pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu. Če bo kakšen mesec plača zamujala, pa rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju, dnevu rudarjev, do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja rudnika.

Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in ostale pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma, podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in HSE, uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.