nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kryžanowskemu leto dni pogojne kazni zaradi zlorabe notranje informacije

Deli na:
Kryžanowskemu leto dni pogojne kazni zaradi zlorabe notranje informacije

Foto: Bobo

Okrajno sodišče je v ponovljenem sojenju nekdanjega predsednika uprave Petrola Marka Kryžanowskega obsodilo na eno leto pogojne zaporne kazni zaradi zlorabe notranje informacije, poroča Delo. Do ponovnega sojenja je prišlo, ker je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo. Sodba še ni pravnomočna, Kryžanowski pa se bo nanjo pritožil.

Tožilka Tanja Ahčan je po izreku sodbe dejala, da gre za pomembno sodbo, saj na tem področju pri nas še ni sodne prakse. Ravno zato je bilo v tem primeru po njenem nujno vztrajati pri pregonu, poroča Delo. Zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je sicer že napovedal pritožbo na sodbo, tako da se bo s primerom spet ukvarjalo višje sodišče.

Kryžanowski je, kot je na prvi stopnji dokazalo tožilstvo, delnice Petrola kupil aprila 2008, nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov poslovanja družbe. Sum trgovanja s Petrolovimi delnicami na osnovi notranjih informacij je aprila 2008 podala Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki ga je tudi ovadila.

Prvostopenjsko sodišče ga je prvič oprostilo z obrazložitvijo, da ni dokazov, da je notranja informacija nastala že na finančnem kolegiju 16. aprila, oziroma da ni dokazano, da bi bil kadarkoli pred nakupom delnic seznanjen s podatki, ki so bili objavljeni v poročilu o poslovanju družbe v prvem trimesečju 2008.