zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kangler znova na sodišču v zadevi Ježovita

Deli na:
Kangler znova na sodišču v zadevi Ježovita

Foto: Bobo

Na mariborskem okrajnem sodišču se danes vnovič začenja sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju zaradi domnevno sporne dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Po lanski razveljavitvi obsodilne sodbe s strani vrhovnega sodišča se je sojenje sicer začelo že maja, a se je iz njega nato izločil sodnik.

Tožilstvo Kanglerja dolži izrabe položaja in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker naj bi leta 2010 posredoval pri direktorici Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanji Vindiš Furman, da Ježoviti odda v najem stanovanje, čeprav za to ni izpolnjevala pogojev. Stanovanjski sklad naj bi omenjeno stanovanje kupil prav zanjo.

Sodnik Boštjan Polegek je Kanglerju sicer maja 2013 že izrekel obsodilno sodbo, a je vrhovno sodišče avgusta lani razveljavilo že pravnomočno sodbo, s katero je bil Kangler maja zaradi zlorabe uradnega položaja in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje obsojen na sedem mesecev zapora. Potem, ko je Polegek zahteval svojo izločitev, bo sojenje prevzela sodnica Sonja Krajnc.

Kangler ves čas obtožbe zavrača in meni, da je bil obsojen po krivici, s tem pa, da mu je bila storjena velika krivica, zaradi katere je izgubil mandat državnega svetnika in nekaj prihodkov.

Za pravnomočni sodni epilog je časa do avgusta prihodnje leto. Tožilstvo sicer preganja Kanglerja še za vrsto drugih domnevnih kaznivih dejanj, a je zaenkrat primer vedeževalka edini, ki je prispel do izreka sodbe na prvi stopnji.