sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Znana bo sodba Časarju, Prijatelj in Mikuži v zadevi Orleška gmajna

Deli na:
Znana bo sodba Časarju, Prijatelj in Mikuži v zadevi Orleška gmajna

Foto: Arhiv Reporterja

Z razglasitvijo sodbe se bo na koprskem okrožnem sodišču sklenilo ponovljeno sojenje Robertu Časarju, Srečku Prijatelju in Marjanu Mikužu v zadevi Orleška gmajna.

Tokratno sojenje se je sicer nanašalo na sprejemanje podkupnine in ne na zlorabo položaja, za kar nekdanji predsednik uprave Luke Koper Časar prestaja zaporno kazen.

Sodišče je trojico januarja 2013 obsodilo na zaporne kazni zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v zvezi z nepremičninskimi posli Luke Koper na območju Orleške gmajne pri Sežani, nato pa je vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno sodbo v delu, ki se nanaša na kaznivi dejanji nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril ter napeljevanja k tema dejanjema.

Nekdanji poslanec SNS Srečko Prijatelj naj bi Časarja in poslovneža Marjana Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb za nakup nepremičnin, v katerih je kupec Luka Koper, posrednik pri prodaji pa Mikuževo podjetje Premik net, ki je bilo deležno štiriodstotne provizije. Pri tem naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja.

V prvem sojenju je tožilstvo za Časarja in Prijatelja zahtevalo leto in osem mesecev zaporne kazni, višje sodišče pa je kazen nato obema znižalo na leto in pet mesecev zapora. Za Mikuža pa je sodišče sledilo predlogu tožilstva, da se mu kazen odpusti.