zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krkovič: Manevrska struktura narodne zaščite usodno pripomogla k uspešni osamosvojitvi

Deli na:
Krkovič: Manevrska struktura narodne zaščite usodno pripomogla k uspešni osamosvojitvi

Foto: Mojca Megušar/twitter

Tone Krkovič je na slovesnosti ob 25. obletnici sprejema strateških dokumentov za osamosvojitev Slovenije na Pristavi nad Stično poudaril, da Manevrska struktura narodne zaščite RS nima primerjave v zgodovini, saj je usodno pripomogla k uspešni osamosvojitvi Slovenije. Sprejem dokumentov pa je bil eden najpomembnejših mejnikov njenega nastajanja.

Krkovič, leta 1990 načelnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) RS, je v slavnostnem govoru na včerajšnji slovesnosti med drugim dejal, da je bila manevrska struktura oblikovana v času nepredvidljivega razpleta svetovne in lokalne krize. "Slovenci smo upravičeno lahko ponosni na takratna častna in pogumna narodnozavedna dejanja," je izpostavil Krkovič.

S slovesnostjo so se spomnili dogodka, ko so 7. septembra 1990 v sklepni fazi organiziranja MSNZ sprejeli Direktivo za bojno uporabo enot MSNZ. Šlo je za strateški dokument, ki je deset mesecev pred agresijo jugoslovanske vojske in plebiscitom opredelil strani v vojni, ki je pozneje sledila, je za STA pojasnil Krkovič. Po njegovih besedah je bilo zelo pomembno, da so jugoslovansko vojsko v tem dokumentu opredelili kot potencialnega agresorja.

"Na tem dogodku smo tudi, kot sem takrat to imenoval, sešili horizontalni šiv med vojaško in policijsko strukturo ter ustvarili simbiozo teh dveh organizacij v enovito organizacijo, ki se je nato junija uspešno uprla oboroženemu posegu jugoslovanske vojske," je še pojasnil Krkovič.

Slovesnost v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in Občine Ivančna Gorica se je pričela z mašo za domovino v cerkvi svetega Lambreta in nadaljevala s kulturnim programom pred obnovljenim spominskim obeležjem. Zbrane sta nagovorila tudi župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in predsednik Združenja VSO Aleš Hojs.