Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Jože Potrebuješ Njena.si

Družina Potrebuješ skupaj uživa v Grčiji

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Slovenija

Kriminalisti v Merkurju

Deli na:

V Merkurju poteka policijska preiskava, je poročala TV Slovenija. Na Generalni policijski upravi in v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala so potrdili, da v zvezi z nekaterimi posli v Merkurju poteka predkazenski postopek. V Merkurju o preiskavi ne vedo nič.

V Merkurju poteka policijska preiskava, je poročala TV Slovenija. Na Generalni policijski upravi in v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala so potrdili, da v zvezi z nekaterimi posli v Merkurju poteka predkazenski postopek. V Merkurju o preiskavi ne vedo nič.

Ali je policijska preiskava povezana z managerskim prevzemom, zaenkrat še ni znano. Večinski delež Merkurja je jeseni 2007 prek družbe Merfin kupilo okoli 100 managerjev družbe iz Naklega.

V Generalni policijski upravi in na tožilstvu so bili sicer z informacijami o preiskavi nekaterih poslov v Merkurju zelo skopi. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da kriminalisti njihovega sektorja opravljajo predkazenski postopek v zvezi s sumi uradno pregonljivega kaznivega dejanja. To pomeni, da obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje in zdaj zbirajo obvestila in morebitne obremenilne dokaze.

Predsednik uprave Merkurja in največji lastnik Merfina Bine Kordež o policijski preiskavi ne ve nič. "Ničesar ne vem. Možno je, da preiskujejo kakšne transakcije, o katerih se je precej pisalo v časopisih, a ne vidimo nobenega problema v zvezi z njimi. Če jih je treba preveriti, naj jih preverijo, da se bo dokazalo, da zadeve niso sporne," je za TV Slovenija dejal Kordež.

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja televizija, naj bi bil predmet preiskave sporni kredit Merkurju v višini 40 milijonov evrov, ki naj bi ga konec lanskega leta, tik pred iztekom mandata Marjana Kramarja, NLB odobrila Merkurju, ta pa naj bi za jamstvo zastavil večinski delež v svoji hčerinski družbi Big Bang.

Po Merkurjevih bilancah naj bi bil celoten Big Bang vreden 15 milijonov evrov, po vrednotenju NLB pa kar 70 milijonov evrov. Kordež je poudaril, da Merfin nima nobenega posojila pri NLB, ima pa Merkur posojila, tako kot ga ima tudi pri drugih bankah. Posojila uporablja za tekoče poslovanje. Po Kordeževih besedah je razumljivo, da Merkur, ki je letos investiral 80 milijonov evrov, za svoj razvoj potrebuje sredstva.

Kordež poudarja, da so vsi posli transparentni in zakoniti. Tudi posojilo za odkup Merkurja družba Merfin za zdaj plačuje pravočasno in v skladu s pogodbami, čeprav se je promet Merkurja v zadnjih osmih mesecih zmanjšal za več kot četrtino.

"Ker smo podjetje kupili Slovenci, smo seveda vsak dan pod nadzorom. Če bi to naredili Nemci ali Rusi, stvar sploh ne bi bila problematična," je še dejal Kordež, ki zanika, da bi Merfin, v katerim ima 26-odstotni lastniški delež, pri odplačevanju 350 milijonov evrov posojila kakorkoli izčrpaval Merkur ali da bi bil zaradi kateregakoli od poslov kdorkoli oškodovan.