Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jerajeva: Akterji spornih poslov ščitijo Zorana Jankovića

Deli na:
Jerajeva: Akterji spornih poslov ščitijo Zorana Jankovića

Foto: Bobo

Ključni akterji pri spornih poslih družine Janković zavlačujejo in ščitijo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je prepričana Alenka Jeraj, poslanka SDS in predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje gradbene posle v Mestni občini Ljubljana. Opozarja tudi, da kljub temu, da so bile kazenske ovadbe zoper nekatere vpletene osebe podane že aprila in dopolnjene v juniju 2011, preiskava očitno ne poteka.

Izjavo Jerajeve objavljamo v celoti:

Ključni akterji pri spornih poslih družine Janković zavlačujejo in tako ščitijo ljubljanskega župana
 
Preiskovalna komisija, ki preiskuje gradbene posle v Ljubljani, je želela danes zaslišati nekatere priče iz podjetja Taxgroup, in sicer Tamaro Novak, Petra Čeha, Vladko Plohl ter Aleksandra Dragaša. Ker pričam Tamari Novak, Petru Čehu, Vladki Plohl in Jasmini Pišek nismo mogli vročiti vabil, bi morali na današnji seji zaslišati le pričo Aleksandra Dragaša, ki je direktor treh podjetij (Manatea, Tabia, Azion), katerih lastnik je Jure Janković. Omenjeno zaslišanje je odpadlo zaradi opravičila direktorja, ki ga je komisija prejela na dan zaslišanja, torej, danes, ob 9.29 zjutraj. Predstavniki podjetja Taxgroup pa bi morali pojasniti svojo vlogo, bili so namreč pooblaščene osebe za določena podjetja, ki so kupovala zemljišča na območju MOL in se je njihova namembnost spremenila iz kmetijskih v zazidljiva zemljišča.
 
Preiskovalna komisija meni, da bi lahko z omenjenimi zaslišanji razjasnili sporne posle družine Janković, ki bi jih lahko tudi s pričami potrdili, saj marsikaj dokazujejo dokumenti, ki jih preiskovalna komisija ima. Ker komisija danes zaslišanj ni mogla opraviti, ugotavljamo, da se tik pred razpustom Državnega zbora očitno skuša taktično izogibati temu, da bi javnost izvedela resnico o spornih in sumljivih poslih ožjih družinskih članov župana mestne občine Ljubljana.
 
Ob tem ponovno poudarjam, da je preiskovalna komisija takoj, ko je zaznala nezakonitosti, ustrezno ukrepala in podala kazenske ovadbe, in sicer zaradi suma nevestnega dela v službi zoper ministra za okolje in prostor Roka Žarnića, suma storitve krive izpovedbe pred sodiščem in uporabe krive listine kot prave zoper Jureta Jankoviča, suma storitve krive izpovedbe pred sodiščem priče Aleša Seliškarja ter suma storitve izdelave krive listine, da bi se uporabila kot prava, zoper znano osebo iz Republike Srbije. 
 
Ker so bile ovadbe podane že aprila in dopolnjene v juniju 2011, smo v preiskovalni komisiji pričakovali, da bodo postopki stekli in tako morda niti ne bi potrebovali dodatnih zaslišanj, a kot kaže so ovadbe ostale v predalih, preiskava pa očitno ne poteka. Ob tem dodajam, da sem poleti v dopolnitvi ovadbe predlagala, da glede na dokumentacijo, ki  jo je preiskovalna komisija  dobila in glede na različne sumljive transakcije in posojila, o katerih ima preiskovalna komisija podatke, tožilstvo ustanovi skupno preiskovalno komisijo, v katero bo vključilo vse organe, torej Davčno upravo, Protikorupcijsko komisijo in Urad za preprečevanje pranja denarja. Po doslej znanih informacijah te skupine niso ustanovili, kar pa bi bilo nujno, saj bi šele skupna preiskava dala celovito in jasno sliko sumljivih finančnih in denarnih tokov. 
 
Pripravljam osnutek končnega poročila, ki bo v najkrajšem času posredovan članom komisije. V sredo, 19.10. ga bomo obravnavali na seji komisije.
 
Alenka Jeraj,
predsednica