1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalisti prijeli nekdanjega direktorja Hypo banke Božidarja Špana

Deli na:
Kriminalisti prijeli nekdanjega direktorja Hypo banke Božidarja Špana

Foto: Arhiv Reporterja

Nekdanji direktor Hypo banke Božidar Špan, ki so ga celjski kriminalisti priprli zjutraj zaradi suma kaznivih dejanj v zvezi s poslovanjem banke in Vegradom, ni več v pridržanju. Na prostost je bil izpuščen okrog 14.30, vse hišne preiskave pa so se končale okoli 15. ure, je za STA povedala tiskovna predstavnica policije Vesna Drole.

Droletova je še pojasnila, da se bo v naslednjih dneh nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oz. zbiranju obvestil v predkazenskem postopku.

Nekdanji vodilni bančniki Hypo banke in Hypo Leasing, neuradno gre za Božidarja Špana, Antona Romiha in Andreja Potočnika, naj bi se namreč v poslih z Vegradom zasebno okoristili.

O preiskavi

Celjski kriminalisti so danes zjutraj odvzeli prostost nekdanjemu direktorju Hypo Alpe Adria banke Božidarju Španu, so za STA potrdili na Policijski upravi Celje. Špana kriminalisti sumijo kaznivih dejanj v zvezi s poslovanjem banke in Vegradom. V teku so tudi hišne preiskave.

Nekdanji vodilni bančniki Hypo banke in Hypo Leasing, neuradno gre za Božidarja Špana, Antona Romiha in Andreja Potočnika, naj bi se v poslih z Vegradom zasebno okoristili.

Na Generalni policijski upravo so potrdili, da na območju Policijske uprave Celje danes potekajo obsežne policijske preiskave s področja gospodarske kriminalitete, povezane s financiranjem nepremičninskih projektov gospodarske družbe z območja Velenja, ki so jih financirale banke z območja Ljubljane.

Obsežna kriminalistična preiskava se po podatkih policije izvaja v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, aktivnosti policije pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

V zaključni akciji na Celjskem in v Ljubljani poteka tudi več hišnih preiskav, pri katerih iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Ob tem so kriminalisti na podlagi pooblastil zakona o kazenskem postopku eni osebi odvzeli prostost in jo začasno pridržali z namenom zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih.

Operativne aktivnosti kriminalistov na terenu še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili in še bodo zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oz. zbiranju obvestil v predkazenskem postopku.

Ključno vprašanje v slovenskem delu afere Hypo je bilo, ali so med lastniki liechtensteinskega podjetja Immo Invest Fund, ki je od Vegrada leta 2007 prejelo 2,4 milijona evrov in ta denar nakazalo na Britanske Deviške otoke, tudi nekdanji vodilni v skupini Hypo Alpe Adria Bank Slovenija.

Kot je pisal Dnevnik, gre za prvo do zdaj znano finančno transakcijo, ki bi lahko propadlo gradbeno podjetje Vegrad pod vodstvom Hilde Tovšak neposredno povezovala z nekdanjimi vodilnimi v slovenskem Hypu. Ta je Vegrad v njegovih zlatih časih na veliko financirala; tik pred stečajem 2010 je bil Vegrad do Hypa izpostavljen za okoli 300 milijonov evrov, pri čemer so največji delež predstavljali posli s Hypo Leasingom.

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi bilo po pisanju Dnevnika liechtensteinsko podjetje v lasti štirih nekdanjih vodilnih v skupini Hypo Alpe Adria Bank Slovenija. Deleže v njej naj bi imeli Špan, njegov naslednik Romih, nekdanji direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik in nekdanji prvi mož Hypo Alpe Adria Consultants Andrej Oblak.

Če ugotovitve kriminalistov držijo, je pred časom navedel časnik, to pomeni, da so našteti od Vegrada neposredno prejeli 2,4 milijona evrov. Čeprav gre v primerjavi s približno 40 milijoni evrov, ki jih je Vegrad med letoma 2005 in 2007 nakazal v Liechtenstein, za relativno majhno vsoto, je prav lastništvo družbe Immo Invest Fund ključ do rešitve uganke, kdo je bil dejanski prejemnik denarja iz Vegrada.

S tem liechtensteinskim podjetjem je bilo povezano tudi panamsko podjetje Enjuan Management Corp. Temu je Vegrad avgusta 2007 za 80-odstotni delež v podjetju Gina, ki ima v lasti zemljišča za gradnjo študentskih domov za Bežigradom, nakazal 22 milijonov evrov. Uradni skrbnik družbe Immo Invest Fund, odvetnik Gerold Hoop iz Vaduza, pa je v tej vlogi nastopal pri vseh off-shore podjetjih, ki so od Vegrada prejela denar za nakupe zemljišč, projektnih podjetij in provizije, je še pisal časnik.

Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je o nakazilih v alpsko kneževino že pred časom povedala, da so kupovali podjetja, ki so bila lastniki zemljišč, saj je bil takšen Hypov poslovni model.