Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresni ogenj je prižgal Davorin Lenko

Deli na:
Kresni ogenj je prižgal Davorin Lenko

Foto: Bobo

Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta je na ljubljanskem Rožniku včeraj prejel Davorin Lenko za svoj prvenec Telesa v temi. V njem je opisal moškega, ki ga zaradi raka na modih kastrirajo. Roman prinaša v sodobno književnost povsem izvirne konotacije, ki jih slovenska literatura še ni izpisala, je presodila žirija.

"Zupanovsko enačenje erotike in poetike, Millerjevski vitalizem ter estetika grdega kot provokacija, način prevrednotenja so umetelno nadgrajene s poststrukturalistično in z dekostrukcijsko logiko, katere zapletena struktura je vzorno speljana do konca romana. Bizarne erotične zgodbe o nekonvencionalnih spolnih praksah in identitetah so os, okrog katere se pletejo govorni odlomki, opisi, filozofske meditacije, avtorefleksije in citati. Identiteta subjekta je v tako pestrem pripovednem okolju zelo izmuzljiva," je izbiro med drugim utemeljila predsednica žirije Alojzija Zupan Sosič.

Nagrajenec je prejel ček za 5000 evrov ter se po tem, ko je slovesnost nekoliko skazila ploha, v kresni povorki sprehodil do cerkve in prižgal tradicionalni kres.

V pogovoru pred razglasitvijo je Lenko med drugim povedal, da je Lancea Armstronga uporabil kot primer, ki prek lastne bolezni začne navdihovati druge. Na vprašanje, s čim si njegov junak celi svojo rano, pa je odgovoril, da ima vsaka odrešitev rok trajanja in da je mogoča le do neke točke, sploh v primeru, ko gre za odstranitev nekega dela telesa brez možnosti proteze.


V svojem prvencu po lastnih besedah ni iskal celitve ran, temveč druge odgovore na enaka vprašanja. "Gre za obvoz, nekakšno hotenje povedati stvari drugače," je dejal Lenko in dodal, da ga fascinirajo paradoksi, nezmožnost nekaj doživeti. Po njegovem mnenju je samo življenje izjemno surovo, ne zgolj fizično nasilje ali posilstva. Že če poslušamo lastno telo, gledamo odnose do drugih, vidimo veliko surovosti, a ta niso nujno zgolj slaba, je dodal avtor zmagovalnega romana.

V finalu za 24. kresnika so bili še romani Začarani Odisej Evalda Flisarja, Ingrid Rosenfeld Jurija Hudolina, Usedline Toneta Peršaka in Na/pol Jasmina B. Freliha.

Štiričlanska žirija, v kateri so bili še Urška Perenič, Aljoša Harlamov in Igor Bratož, je pet nominirancev za finalni večer izbrala izmed 97 romanov z letnico 2013. Predsednica žirije je ob razglasitvi tudi pozvala časopisno podjetje Delo, da povrne petčlansko žirijo, ker je odločitev o zmagovalcu v neparnem številu lažja.

Ljubitelji literature so čas do razglasitve najboljšega romana preživeli v družbi Katje Šulc in Boštjana Narata, ki sta vodila pogovore z nominiranci. Za glasbeno kuliso so poskrbeli Tori trio, Zvezdana Novakovič z gotsko harfo in Tina Žerdin s klasično harfo, ob tem ni manjkalo golaža, pijače in potice.