pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija zaščitila udbovce pred Avstrijci?

Deli na:
Policija zaščitila udbovce pred Avstrijci?

Foto: Bobo

Publicista Igor Omerza in Roman Leljak sta opozorila, da je bil Stjepan Crnogorac v Sloveniji najmanj do 21. julija 1972, zato so slovenski kriminalisti Avstrijcem dali lažne podatke Borisa Mužiča.

Junija lani je avstrijsko državno tožilstvo v Salzburgu slovensko pravosodno ministrstvo, sektor za medsebojno pravno pomoč, prosilo za zaslišanje Silva Gorenca, Borisa Mužiča in Marjana Orožna zaradi sostorilstva pri kaznivem dejanju umora v skladu s 75. členom avstrijskega kazenskega zakonika: »V skladu z dosedanjimi rezultati preiskave so obdolženci osumljeni, da so v juliju 1972 v Salzburgu organizirali ugrabitev Stjepana Crnogorca, ki je bil v času kaznivega dejanja v Avstriji, in ga prepeljali na sedež Udbe v današnji Sloveniji, pri čemer so Stjepana Crnogorca nato likvidirali.«

Po dokumentu avstrijskega tožilstva, ki ga je pridobil publicist Roman Leljak, so se avstrijski predstavniki na povabilo slovenske kriminalistične policije zglasili 8. aprila v Ljubljani, kjer so jih seznanili z zaslišanjem Borisa Mužiča, takratnega pomočnika šefa slovenske Udbe. Ta naj bi dejal, da je bil »Crnogorac po njegovem nalogu in ob sodelovanju ND (obveščevalne službe) ter vključitvijo avstrijskih uradnikov 3. julija 1972 na silo odpeljan iz stanovanja v Salzburgu v Slovenijo.« Tu so ga »obdržali v priporu Udbe v Sloveniji le dva do tri dni«, po zaslišanju pa naj bi ga s seboj odpeljal »hrvaški agent Udbe Mladen Desnica«. Slovenska policija je Avstrijcem tudi rekla, da so ga očitno prepeljali na Hrvaško, kjer so ga verjetno likvidirali, ni pa izključeno, da so ga tudi obsodili.

Leljak pravi, da je slovenska policija namerno zavajala Avstrijce, saj je iz dokumentacije v Arhivu RS razvidno, da je Mužič zasliševal Crnogorca še 6., 13. in 14. julija 1972, 21. julija pa ga je prišel zasliševat predstavnik Udbe iz BIH. Če bi ga izročili, njegova dokumentacija ne bi ostala v Sloveniji. Poleg tega pravi, da je bil avstrijski carinik, ki je sodeloval pri ugrabitvi, tajni sodelavec Udbe, Avstrija pa za ugrabitev sploh ni vedela. Mužič naj bi s priznanjem ugrabitve, ki je tudi v Avstriji zastarala, reševal svojega šefa Silva Gorenca. Ta naj bi bil 8. oktobra zaslišan pred ljubljanskim sodiščem, a na vprašanja ni odgovarjal, ker te stvari v Sloveniji niso kaznive.