Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kranjec prvi letalec sveta

Deli na:

Slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec je skupni zmagovalec svetovnega pokala v poletih. Na zadnji tekmi v Oberstdorfu je bil s skokoma 202,5 in 214 metrov ter 418,1 točke drugi. Zmagal je Norvežan Anders Jacobsen (213,5/210,0 m; 426,7), tretji pa je bil njegov rojak Johan Remen Evensen (217,5/200,5 m/416,2).

Slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec je skupni zmagovalec svetovnega pokala v poletih. Na zadnji tekmi v Oberstdorfu je bil s skokoma 202,5 in 214 metrov ter 418,1 točke drugi. Zmagal je Norvežan Anders Jacobsen (213,5/210,0 m; 426,7), tretji pa je bil njegov rojak Johan Remen Evensen (217,5/200,5 m/416,2).

Prva posamična tekma po novih pravilih je v slovenski tabor prinesla velik uspeh. Kranjec je danes z drugim mestom potrdil zmago v skupnem seštevku smučarskih poletov v letošnji sezoni in ponovil uspeh Primoža Peterke iz leta 1997. Po prvi seriji je slovenski rekorder zasedal peto mesto, potem ko je v težkih razmerah izvlekel največ, kar se je dalo. Njegov največji tekmec za mali kristalni globus, Avstrijec Gregor Schlierenzauer, je bil dve mesti za njim.

V drugi seriji se je boj za skupno zmago torej začel prav s Schlierenzauerjevim poletom. Toda Avstrijec svoje naloge ni opravil najbolje, kar je že dalo slutiti na Kranjčevo zmagoslavje. To je na najboljši možni način potrdil kar sam Kranjec, ki je poletel do 214 metrov in razblinil vse dvome o skupni zmagi. Malo mu je zmanjkalo tudi do slavja na tekmi, saj ga je na koncu ugnal le Jacobsen, ki je s tem prišel do svoje šeste zmage za svetovni pokal.

"Zelo sem vesel. Danes sem moral braniti prednost pred Schlierenzauerjem in prav zato sem najbolj zadovoljen. Ker sem ubranil prednost in premagal njega. Res je zelo dober dan, sploh zaradi zadnjega poleta, ki je bil res super. V prvem sem naredil eno napako, vendar se je vse lepo izšlo. V Oberstdorfu sem zelo užival, lepo 'letel', tako da grem zdaj lahko sproščeno naprej," je dejal Kranjec.

Slovenski "orel" je priznal, da mu je vseeno malce odleglo, ko "Schlieriju" ni uspelo skočiti prav v dno letalnice. "Ko sem se z žičnico peljal na vrh, sem si želel samo to, da bo za mano. Na koncu je res bil. Že takoj, ko je napravil krajši polet, sem imel dober občutek. Je pa res, da smo takrat imeli vsi težje razmere, saj vetra praktično ni bilo, tako da je bilo težko res daleč poleteti," je še pojasnil Kranjec.

Kranjec je tako sezono svetovnega pokala v poletih končal z zmago in dvema drugima mestoma, kar je več kot dober obet za marčevsko svetovno prvenstvo v Planici, kjer bo naslov branil prav danes "ranjeni" Gregor Schlierenzauer. Še prej pa ga čakajo tekme na "normalnih" skakalnicah, med drugim tudi na olimpijskih igrah. "Že v Zakopanah sem dokazal, da sem lahko dober tudi na skakalnicah, saj sem bil nekajkrat najdaljši. Nato pa sem bil enostavno preveč utrujen, tako da me noge niso prav ubogale. Zdaj bom pazil, da bom dovolj spočit, potem bom lahko spet posegal po super izidih tudi na normalnih skakalnicah," še pravi Kranjec.

Schlierenzauer se je po drugem poletu spet malce obregnil ob žirijo, češ da je bilo zaletišče prenizko. "Zdaj je videl, kako je, če se boriš iz ozadja in če ni vse tako, kot si želiš. Ti tekmovalci, ki nenehno zmagujejo, so vajeni, da gre vse po njihovem načrtu, vse tekoče. Ko pa nekaj ne gre, jih vsaka malenkost zmoti. Res je, pričakovali smo hujši napad Schlierenzauerja, toda tudi on pač v težkih razmerah ni mogel napraviti res dolgega poleta. Mogoče tudi njegovi skoki niso več tako zelo kakovostni," pa je pojasnil glavni trener slovenske vrste Matjaž Zupan.

V današnjem finalu sta sicer nastopila še dva Slovenca. Jurij Tepeš (196,5(180,5 m; 328,4) je bil 21. in si tako priskakal najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, Jernej Damjan (190,5/153,5 m; 298,5) pa 28. Primožu Piklu (181,0 m/157,4) se z 31. dosežkom ni uspelo prebiti med dobitnike točk. "Jurij je pokazal, da lahko skoči med dobitnike točk. Že na treningu je kazal dobro formo, na tekmi pa tudi opravil dva lepa poleta. Čestitke njemu in tudi ekipi," je zaključil Zupan.

Že v poskusni seriji pa je grdo padel Avstrijec Andreas Kofler, ki pa je po zadnjih informacijah utrpel le udarnine na hrbtu in mečih, tako da njegov nastop na februarskih olimpijskih igrah ni vprašljiv.