pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

KPK je po odredbi sodišča morala umakniti del poročila o imenovanju Škrleca

Deli na:
KPK je po odredbi sodišča morala umakniti del poročila o imenovanju Škrleca

Foto: Bobo

Upravno sodišče je izdalo začasno odredbo, zaradi katere je morala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) s svoje spletne strani odstraniti zaključne ugotovitve o imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca v delu, ki se nanaša na Aleša Zalarja. KPK se je sicer pritožil na vrhovno sodišče.

Upravno sodišče je izdalo začasno odredbo na seji 6. maja. To so storili na Zalarjev predlog, velja pa do izdaje pravnomočne sodbe v upravnem sporu, ki ga je Zalar sprožil zoper omenjeni akt KPK, je v imenu Zalarja sporočila svetovalka za odnose z javnostmi Karmen Čelam.

KPK je namreč 10. aprila sporočil, da so pri nadzoru imenovanja Škrleca ugotovili, da sta generalni državni tožilec Zvonko Fišer in takratni pravosodni minister Aleš Zalar ravnala koruptivno. Tako Zalar kot Fišer sta zaradi tega poročila vložila tožbo. Zalar je sodišču predlagal tudi, naj do končne odločitve protikorupcijski komisiji naloži začasen umik objave poročila s spletne strani.

Čelamova je danes še sporočila, da je sodišče najprej ugotovilo, da je KPK izdal akt, s katerim je lahko poseženo v ustavne pravice Zalarja. Sodišče je ocenilo, da je Zalarju z objavo akta KPK nastala težko popravljiva škoda, ki še vedno traja in se še stopnjuje. Zaradi visoke stopnje izpostavljenosti v medijih in na družbenih omrežjih se ta škoda manifestira kot poseg v pravico do osebnega dostojanstva.

Sodišče pri tem povzema tudi dejstvo, da je Zalar zaradi negativne izpostavljenosti prejel resne grožnje, navaja Čelamova. Sodišče je odločilo, da bo z začasno odredbo mogoče preprečiti položaj, ko bi Zalar s tožbo sicer uspel, škode, ki bi mu nastala, pa ne bi bilo več mogoče odpraviti. Sodišče je navedlo še, da umik objave relativizira avtoritarnost ugotovitev KPK in s tem bistveno omejuje škodo, ki nastaja Zalarju. Zadevo bo sodišče v nadaljevanju obravnavalo absolutno prednostno, še navaja Čelamova.

V KPK pa so na spletni strani navedli, da so začasno odredbo upravnega sodišča prejeli v torek, danes pa so v skladu s tridnevnim rokom, ki jim ga nalaga odredba, s svoje spletne strani odstranili dele zaključnih ugotovitev, ki se nanašajo na Zalarja. Na sklep upravnega sodišča je komisija vložila pritožbo na vrhovno sodišče.