cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sabotaža na vrhovnem sodišču

Deli na:
Sabotaža na vrhovnem sodišču

Foto: Bobo

Na dan je prišel dopis vrhovnega sodnika Gorazda Koblerja predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši, iz katerega izhaja nezakonito ravnanje na vrhovnem sodišču pri obravnavanju tožbe Janeza Janše zoper razvpito poročilo KPK o njegovem premoženjskem stanju. Dopis je datiran z dne 11. marca lani, v njem pa sodnik Kobler predsednika vrhovnega sodišča opozarja, da so postopek kljub uradni prednostni obravnavi zavlačevali in njega dejansko izločili iz sojenja.

Janša je tožbo vložil 25. januarja 2013, marca istega leta jo je upravno sodišče zavrnilo. Po pritožbi na vrhovno sodišče je bil primer dodeljen v reševanje sodniku Bojanu Dolencu, moral bi ga obravnavati prednostno, toda na sejo jo je prvič prijavil šele po sodnih počitnicah 28.8. 2013, skupaj s še eno drugo zadevo, ki jo je vodil Kobler.

Čeprav je bil torej slednji prisoten na seji, so ostali sodniki sklenili, da se obe zadevi odložita do prihoda članice senata, vrhovne sodnice Milice Štern. »Tako sem bil dejansko izločen iz obravnavanja« 28.8.2013, opozarja Kobler, ta dejanska izločitev pa se je nadaljevala tudi na seji teden dni za tem. Tedaj je imel prav tako prijavljeno za reševanje neko drugo »svojo« zadevo, torej kjer je bil poročevalec, in je bila tudi rešena, iz zadeve Janša pa je bil izločen.

Nato je več kot eno leto po vložitvi tožbe 10. marca letos (več kot pol leta od zadnje znane seje iz spisa) »izvedel«, da je bila nekaj dni prej še ena seja, na katero ne le da ni bil vabljen, ampak zadeva sploh ni bila prijavljena, kot je to običajna praksa pri ostalih zadevah, sprejeta pa je bila zanj nenavadna odločitev. Predsednica senata ga je »odslovila«, kot je sam zapisal, z obrazložitvijo, da lahko gre..

Ob takšnem poteku »prednostne« in v javnosti odmevne zadeve je Masleši tako izrazil veliko presenečenje in začudenje. Po enem letu in treh mesecih naj bi namreč primer kratko malo obravnaval kot sodnik poročevalec on sam (očitno so mu jo dodelili marca letos). Ni želel ocenjevati opisan nenavaden potek seje, vendar pa se je iz zadeve želel izločiti, ker bi glede na vse navedeno okoliščine lahko vzbudile dvom o njegovi nepristranskosti. »Ni v skladu z zakonom, ni pošteno, izgleda kot bi se nekdo želel norčevati iz mene in mojega dela, oziroma mene postaviti v nemogočo situacijo.«

Kasneje ga v senatu, ki je Janševi pritožbi sicer ugodil, res ni bilo, vrhovno sodišče pa je sodbo upravnega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo v ponoven postopek na upravno sdoišče. Slednje je tožbo zoper poročilo KPK, v kateri je Janša slednji očital nezakonito ravnanje, znova zavrnilo, tako da se je ponovno pritožil na vrhovno sodišče. Prav zanimivo bo spremljati, kako »prednostno« bo to vodilo postopek tokrat.

Na Masleševem vrhovnem sodišču se ne norčujejo le iz Janše kot stranke postopka in sodnika Gorazda Koblerja, pač pa iz državljanov, ki upravičeno pričakujemo, da sodniki delajo zakonito, ažurno in v skladu s sodnim redom.