pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

KPK bo preiskovala Praprotnikov odhod v NLB

Deli na:
KPK bo preiskovala Praprotnikov odhod v NLB

Foto: Bobo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela več prijav v zvezi z zaposlitvijo nekdanjega namestnika predsednika komisije Roka Praprotnika na NLB, zato je sprožila postopke za preverjanje morebitnih kršitev določil zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je poročal POP TV.

Podrobnosti na komisiji še ne razkrivajo, a predmet preverjanja naj bi bil način Praprotnikovega odhoda v največjo slovensko banko, ki se je začel, ko je bil še v KPK.

Praprotnik se je v NLB zaposlil s 1. aprilom, in to na mestu direktorja centra za skladnost poslovanja v NLB, kjer bo zadolžen za krepitev vseh preventivnih mehanizmov. Pred tem je bil v KPK zaposlen od jeseni 2010, novembra lani pa je skupaj z ostalima članoma Goranom Klemenčičem in Liljano Selinšek podal odstopno izjavo.

Ob tem se mediji zadnje dni sprašujejo, ali ni morda Praprotnik že pred drugimi vedel za razpis NLB za direktorja centra za skladnost poslovanja. NLB je namreč razpis objavila 4. marca, to je pet dni po seji senata KPK, na kateri se je Praprotnik iz neznanega razloga izločil iz odločanja o spornem najemu kadrovske agencije Korn Ferry International.

Če se je Praprotnik iz odločanja na seji KPK 27. februarja izločil v izogib nasprotju interesov zaradi službe v NLB, je bil z razpisom očitno seznanjen pred ostalimi potencialnimi kandidati, je ta teden sklepal časnik Dnevnik.


Tako obstaja sum, da je bil razpis prirejen zanj in tudi to naj bi po poročanju POP TV preverjala komisija. Pri tem pa se pojavlja težava, da trenutno poleg predsednika komisije Borisa Štefaneca ni drugih članov senata KPK. Končne odločitve komisija tako ne more sprejeti.

Praprotnik je v sredo v oddaji Svet na televiziji Kanal A dejal, da je po odstopu iz senata KPK takoj dobil nekaj ponudb za delo. Iz postopka glede NLB se je izločil po tistem, ko ga je predsednik uprave NLB Janko Medja konec januarja ali februarja poklical ter ga vprašal, ali že ima novo službo, in mu povedal, da bodo iskali novega vodjo centra za skladnost poslovanja in da je povabil še nekatere druge k prijavi na razpis.

"Po tistem, ko sem se z njim pogovarjal, bi bilo absolutno napačno - tudi če kasneje ne bi šel na NLB - da bi odločal o zadevi, ki je vezana na NLB. To je neprimerno," je pojasnil.

V NLB pa so še dvakrat zanikali očitke v zvezi s Praprotnikovo zaposlitvijo. Zagotavljajo, da je postopek potekal strokovno, zakonito, etično in transparentno.

Poslanska skupina SDS je zaradi omenjenega primera zahtevala sklic izredne seje DZ. Na njej bi obravnavali politiko zaposlovanja v podjetjih v večinski lasti države ter problem sistemske korupcije. Seja bo 15. aprila.