Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kos se je zaletel z mnenjem

Deli na:

Zjutraj je protikorupcijska komisija pod vodstvom Draga Kosa objavila načelno mnenje v zvezi z odvzemom koncesije Lekarni Bitenc, v katerem je ljubljansko občino obtožila koruptivnega dejanja. Nekaj ur zatem si je Kos premislil in mnenje umaknil, sledili pa so mu tudi nekateri mediji.

Zjutraj je protikorupcijska komisija pod vodstvom Draga Kosa objavila načelno mnenje v zvezi z odvzemom koncesije Lekarni Bitenc, v katerem je ljubljansko občino obtožila koruptivnega dejanja. Nekaj ur zatem si je Kos premislil in mnenje umaknil, sledili pa so mu tudi nekateri mediji.

Celotno mnenje se sicer glasi: "Ravnanje uradne osebe občine, ki v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti odvzame koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti zasebnemu koncesionarju, s čemer omogoči drugemu izvajalcu, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev koncesije, da na območju, za katerega je bila odvzeta koncesija, opravlja lekarniško dejavnost, je ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije." Namesto Lekarne Bitenc je Mestna občina Ljubljana koncesijo za lekarniško dejavnost namreč predala Ljubljanskim lekarnam, ki so v občinski lasti.

A nekaj ur kasneje je komisija svoje mnenje umaknila. Ker je primer, o katerem se je izrekla, še v pravnem postopku, komisija o njem ne more odločati, dokler ni končan. Drago Kos je medije zato obvestil, da mnenje umika in ga tudi odstranil s svoje spletne strani. Ni pa jasno, zakaj so nekateri mediji (med njimi STA in Dnevnik) popolnoma odstranili novico, namesto da jo dopolnijo s popravkom. Šlo je sicer za prvi primer, v katerem se je Kosova komisija negativno izrekla o delovanju občine Ljubljana ali župana Zorana Jankovića - brezplačna enoletna uporaba limuzine BMW, ki jo je županu predalo podjetje BMW Slovenija, za Kosa tako ni korupcija.

Z ljubljansko občino sicer že dve leti plodno sodeluje Kosova sestra Marta Kos Marko, ki preko podjetja GKTI (vodi ga njen mož Aron Marko) že nekaj časa uri občinske uradnike v t. i. "šoli vodenja". MOL za dan treninga posameznika odšteje 200 evrov in podjetje je samo lani na ta račun zaslužilo 48.200 evrov.

Kos ni kandidat za vodenje NPU

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je sicer danes tudi povedal, da se ni prijavil na vabilo kandidatom za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in da se tudi ne bo. Ministrstvo za notranje zadeve je sicer vabilo k sodelovanju kandidatov za direktorja NPU objavilo prejšnjo sredo.

Izbrani kandidat bo na položaj direktorja NPU imenovan za dobo šestih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja, so ob tem še zapisali na spletni strani policije.

Tudi za predsednika protikorupcijske komisije Kos, kot je pojasnil, ne more več kandidirati, saj ima po predpisih samo en mandat. Povedal je tudi, da je določbo o prepovedi kandidiranja sestavil celo sam, saj bi se mu zdelo "izrazito nehigienično", da bi si z novim predpisom sam podaljšal možnost mandata v tej komisiji.