stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Saša Kos - knjižničarka za polovični, poslanka za polni delovni čas

Deli na:
Saša Kos - knjižničarka za polovični, poslanka za polni delovni čas

Foto: Arhiv Reporterja

Poslanko PS Sašo Kos so kot knjižničarko tako hudo bolele roke, da je lahko delala zgolj polovični delovni čas, kot poslanka pa lahko polni delovni čas pritiska na glasovalne tipke in za to prejema polno poslansko plačo.

Poslanka Pozitivne Slovenije Saša Kos je bila pred volitvami zaposlena kot knjižničarka v Matični knjižnici Kamnik, kjer je zaradi zdravstvenih razlogov delala polovični delovni čas. Invalidska komisija ji je namreč priznala III. kategorijo invalidnosti, zaradi česar je bila zmožna opravljati zgolj štiriurni delovnik. V skladu s tem je prejemala polovično plačo, preostalo polovico pa je prejemala kot ustrezno nadomestilo ZPIZ. Po izvolitvi v državni zbor pa je sposobna opravljati svojo funkcijo polni delovni čas, za kar prejema tudi polno plačo.

Informacije so nam potrdili tudi v Pozitivni Sloveniji: »Gospa Saša Kos opravlja delo poslanke polni delovni čas. Na prejšnjem delovnem mestu v Matični knjižnici Kamnik ji je bila priznana invalidnost III. kategorije, ker ji bolezen preprečuje obremenitev obeh okončin. Z novim delovnim mestom je seznanjena tudi bolnišnica, Zavod za rehabilitacijo invalidov Soča v Ljubljani, kjer se ga. Kos zdravi že vrsto let. Nadomestila plače ne prejema od 20. 12. 2011, ko ji je prenehalo delovno razmerje v Matični knjižnici Kamnik.«

Zanimalo nas je, kako lahko oseba, ki je v prejšnji službi zaradi invalidnosti lahko delala samo polovični delovni čas, po izvolitvi za poslanca opravlja delo za polni delovni čas in ali lahko svoj status zamrzne in ga nato vnovič uveljavlja, ko ni več poslanec. Zaradi varstva osebnih podatkov nismo spraševali po konkretni osebi, saj sicer ne bi dobili odgovora.


Z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so nam odgovorili, da jim mora vsak uživalec pravice v osmih dneh javiti vsako osebno ali dejansko okoliščino oziroma njeno spremembo, ki vpliva na priznano pravico, njen uspeh in izplačevanje: »Zaradi spremembe delovnega mesta, ki ni posledica spremembe v zdravstvenem stanju, lahko zavarovanec in delodajalec zahtevata dopolnilno izvedensko mnenje Invalidske komisije I. stopnje glede na zavarovančevo preostalo delovno zmožnost, ki invalidnosti ne sme poslabšati.«

Dodajajo, da se lahko pravica na podlagi invalidnosti v novem postopku z novo medicinsko dokumentacijo spremeni zaradi poslabšanja oziroma izboljšanja zdravstvenega stanja, vendar pravic na podlagi invalidnosti ni možno »zamrzniti«.

Glede na odgovor bi morala poslanka Saša Kos sprožiti ustrezen postopek za dopolnilno izvedensko mnenje, da na novem delovnem mestu zaradi svoje pripravljenosti lahko dela polni delovni čas. Iz odgovora, ki so nam ga poslali iz njene stranke, pa razberemo zgolj, da jih je obvestila o novem delovnem mestu in da nadomestila za polovični delovni čas ne prejema več.

Zanimivo je tudi, da je kljub invalidnosti, ki ji je onemogočala delo za polni delovni čas, lahko sodelovala v občinskem svetu v Domžalah kot svetnica LDS. Decembra 2010 je bila izvoljena v izvršilni odbor domžalske LDS. V Pozitivni Sloveniji so nam odgovorili, da Saša Kos »ni članica LDS«, kdaj je iz stranke izstopila, pa nam niso zaupali.