knight-4698269_1920 Dobra karma

Tarot napoved: pazite, da vas strah pred izgubo ...

4_tanja žagar mama Svet24.si

»Najbolj si želim, da bi šla z očetom mamo ...

naslovka I-bavcar-IB2 Reporter.si

Igor Bavčar ekskluzivno v intervjuju trideset let...

roter kucan dimnik-pl Svet24.si

(Ne)vidne sledi dinastije lobista Boža Dimnika: ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Slovenija

Koronavirus: Kako so se obvladovanja okužbe lotili na Švedskem

Deli na:
Koronavirus: Kako so se obvladovanja okužbe lotili na Švedskem

Zdravniška zbornica Slovenije - Foto: Zdravniška zbornica

Zdravniška zbornica je na slovenske medije naslovila sporočilo za javnost, v katerem opozarjajo na nekatere razlike oziroma pomanjkljivosti, s katerimi se denimo v primerjavi z zdravniki na Švedskem soočajo slovenski zdravniki pri obvladovanju okužbe z novim koronavirusom. Kot je sporočila družinska zdravnica Damjana Palčič Berce, dr. med., je na Švedskem pri potencialno obolelih primarni nivo izključen iz postopkov jemanja brisov in obravnave potencialno okuženih pacientov. Vsi morajo v primeru, da so bili na katerem od ogroženih območij in da imajo znake in simptome koronavirusa, poklicati na številko 1177, ki je na Švedskem že vrsto let prva vstopna točka za zdravstveno svetovanje populaciji. Tam dobilo jasna navodila, kako ravnati naprej in na koga se obrniti. Sporočilo Zdravniške zbornice Slovenije v celoti objavljamo:

Kako so se obvladovanja okužbe s koronavirusom lotili na Švedskem

Ljubljana, 26. februar 2020. Zdravniška zbornica Slovenije je v stikih tudi z zdravniki iz tujine. Na Švedskem so imeli po podatkih od danes dopoldne, kot nam je sporočila zdravnica Damjana Palčič Berce, dr. med., za zdaj potrjen en primer. Vendar je Švedska že obvestila javnost, da imajo v državi povišano verjetnost pojava novih primerov glede na dogajanje v Evropi in glede na dejstvo, da Švedi veliko potujejo. Povedala je tudi, da je na Švedskem primarni nivo izključen iz postopkov jemanja brisov in obravnave potencialno okuženih pacientov. 

»21. februarja 2020 smo vsi zdravstveni domovi v naši regiji, ki je po velikosti enaka kot Slovenija, prejeli centralna podrobna navodila o tem, kako ravnati v primeru suma na okužbo s koronavirusom. Navodila imajo 13 strani, oblikovali so jih Ministrstvo za zdravje, epidemiološka služba in Institut za nacionalno zdravje. Odgovornost naše direktorice je, da nas vse zaposlene v najkrajšem možnem času informira o teh novih pravilih, in tudi, da nam priskrbi ustrezno zaščitno opremo, če se slučajno zgodi, da kateri od bolnikov kljub drugačnim pravilom vseeno pride k nam v ZD osebno, namesto da bi nas kontaktiral po telefonu, kot določajo navodila,« pojasnjuje razmere na Švedskem zdravnica Damjana Palčič Berce.

Pojasnila je še, da javnost informirajo preko zdravstvenih spletnih strani – to je Inštituta za nacionalno zdravstvo in predvsem preko 1177 (to je nacionalna spletna stran in hkrati telefonska številka za zdravstvene informacije bolnikom). Vsi morajo v primeru, da so bili na katerem od ogroženih območij in da imajo znake in simptome koronavirusa, poklicati na številko 1177, ki je na Švedskem že vrsto let prva vstopna točka za zdravstveno svetovanje populaciji.

Damjana Palčič Berce: "Takšne službe v Sloveniji ni. Na 1177 imajo tako tudi natančne podatke, da morajo vse te bolnike povezati z dežurnim infektologom in epidemiologom v regiji. Ti pa imajo nato spet navodila, kako organizirati prevoz teh bolnikov do regionalne bolnišnice na način, da je pri tem kontaktu izpostavljenih čim manj drugih ljudi."

»Takšne službe v Sloveniji ni. Na 1177 imajo tako tudi natančne podatke, da morajo vse te bolnike povezati z dežurnim infektologom in epidemiologom v regiji. Ti pa imajo nato spet navodila, kako organizirati prevoz teh bolnikov do regionalne bolnišnice na način, da je pri tem kontaktu izpostavljenih čim manj drugih ljudi. Če zdravnik oceni, da bolnik potrebuje prevoz z reševalnim vozilom, imajo reševalci v tem trenutku že zagotovljeno zaščitno opremo, drugače se svetuje potencialnim obolelim, da se sami pripeljejo do klinike. Vendar pa za to ne smejo uporabiti javnega prevoza (vlaka ali avtobusa). Klinike pa imajo poseben vhod in ambulanto za take primere,« še pojasnjuje Damjana Palčič Berce.

loading...
Loading...