stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koprska volilna komisija danes o Popovičevem ugovoru

Deli na:
Koprska volilna komisija danes o Popovičevem ugovoru

Boris Popovič - Foto: Bobo

Koprska občinska volilna komisija (OVK) bo na popoldanski seji obravnavala ugovor Borisa Popoviča z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasov drugega kroga županskih volitev. Po končnih neuradnih izidih je Aleš Bržan Popoviča prehitel za vsega sedem glasov. OVK lahko ugovoru ugodi delno ali v celoti, lahko pa ga v celoti zavrne.

Drugi krog županskih volitev v Mestni občini Koper je bil pričakovano izredno tesen. V noči na ponedeljek je Aleš Bržan imel pred Popovičem 12 glasov prednosti, tako da je bilo treba počakati na štetje glasov po pošti. Tudi ti niso prinesli preobrata, saj je Bržan zadržal sedem glasov prednosti. Skupno je zanj glasovalo 13.921 volivcev, za Popoviča pa 13.914.

Čeprav je Popovič v nedeljo zvečer sprva priznal poraz, je njegov odvetnik Franci Matoz nato v ponedeljek vložil ugovor z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasov na vseh voliščih v občini. Matoz se je pri tem skliceval na sodno prakso v primerih tako tesnih izidov, poleg tega pa so zaznali vrsto nepravilnosti.


OVK lahko ugovoru ugodi v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrne. Glede na utemeljenost posameznih dejstev se lahko komisija denimo odloči za ponovno štetje glasovnic samo na določenih voliščih ali pa da ponovno pregleda samo neveljavne glasovnice. V skrajnem primeru je možno tudi, da bi komisija odredila ponovitev volitev.

Bržan je v prvem odzivu na ugovor obžaloval, da se protikandidat ni sprijaznil s porazom.

V primeru, da bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, ima Popovič sicer še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.