Revija Reporter
Slovenija

Predsedniški kandidati imajo teden dni časa za prepričevanje volivcev

STA

15. okt. 2017 13:01 Osveženo: 13:01 / 15. 10. 2017

Deli na:

Do predsedniških volitev je še teden dni, volivci pa lahko svoj glas med torkom in četrtkom oddajo tudi predčasno.

Deveterica predsedniških kandidatov ima v sklepnem delu predvolilne kampanje še do petka čas, da volivce prepričajo, naj glas oddajo prav njim.

Volišča za predčasno glasovanje bodo odprta od torka do četrtka, od 17. do 19. oktobra, med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Predčasne volitve bodo potekale tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

V četrtek, 18. oktobra, pa se izteče rok, do katerega morajo volivci, ki bi želeli glasovati na volišču, dostopnem za invalide, svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji. Isti rok velja tudi za tiste volivce, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča ter želijo glasovati na volišču v drugem okraju.

Enako velja za volivce, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik. Ti lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu.

Prav tako do četrtka morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere uresničujejo volilno pravico, ali Državni volilni komisiji.

Deveterica kandidatov, ki se na tokratnih volitvah potegujejo za predsedniško funkcijo, ima za nagovarjanje volivcev čas še do petka do polnoči. Tedaj bo namreč nastopil volilni molk, ki ga bo treba spoštovati vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

Pričakovati je, da bodo kandidati, ki sicer zaenkrat večjih dogodkov ne napovedujejo, v zadnjem tednu kampanje bolj prisotni "na terenu", pa tudi aktivnejši na družbenih omrežjih. Čaka jih tudi še nekaj televizijskih soočenj, ki bodo priložnost za prepričevanje še neopredeljenih volivcev.

Dosedanje javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo prepričljivo zmago aktualnega predsednika Boruta Pahorja, njegov najbližji izzivalec pa je kamniški župan Marjan Šarec. Politični analitiki ocenjujejo, da do večjega preobrata v podpori predsedniškim kandidatom v zadnjem tednu ne more priti, ostaja pa vprašanje, ali bomo predsednika dobili že v prvem ali morda v drugem krogu volitev.

Poleg Pahorja, ki na volitvah nastopa kot neodvisni kandidat, in Šarca, ki kandidira s podporo svoje stranke, se bodo za predsedniški stolček pomerili še Romana Tomc (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Angelca Likovič (Za otroke!), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS).

Seznam predsedniških kandidatov na letošnjih volitvah po dolžini ni rekorden, saj se jih tudi na volitvah 2012 pomerilo devet. Je pa na njem rekordno število žensk. V letošnjo volilno tekmo jih je vstopilo pet in tako ne le prvič preseglo število moških kandidatov, ampak je pet žensk doslej nastopilo na vseh dosedanjih predsedniških volitvah skupaj.

Zagotovo je politično najbolj izkušen kandidat aktualni predsednik Pahor, ki je doslej zasedal vse tri najvišje politične funkcije v državi. Za predsedniško funkcijo se sicer potegujejo trije kandidati s poslanskimi izkušnjami iz državnega zbora in Evropskega parlamenta (Pahor, Novakova in Tomčeva), pa tudi trije z županskimi (Popovič, Šarec in Novakova). Dva na seznamu - Popovič in Šiško - sta nekaj časa preživela za zapahi. Edina popolna neznanka je kandidatka SLS Suzana Lara Krause.