zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FOTO: Šešelj je pred beograjskim sodiščem zažgal zastavi Nata in EU

Deli na:
FOTO: Šešelj je pred beograjskim sodiščem zažgal zastavi Nata in EU

Foto: Bobo

Haaški obtoženec, vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj, je danes pred beograjskim posebnim sodiščem za vojne zločine, kjer bi ga morali zaslišali v zvezi z izročitvijo Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, zažgal zastavi zveze Nato in EU. Zaslišanje so sicer že pred zažigom odpovedali.

Šešelj je ob zažigu poudaril, da Srbija po nedavnem sprejetju dogovora o sodelovanju z zvezo Nato ni več neodvisna, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Prejšnji mesec so v Srbiji potrdili sporazum o sodelovanju z Natom, ki predvideva svobodo gibanja in imuniteto vsem pripadnikom severnoatlantskega zavezništva.

Vodjo srbskih radikalcev bi morali danes zaslišati, a so že pred incidentom pred sodiščem v Beogradu obravnavo iz procesnih razlogov preložili. Šešelj se je danes pred poslopjem sodišča pojavil v spremstvu strankarskih kolegov, vidna pa je bila okrepljena policijska prisotnost.

Sodišče v Beogradu naj bi odločilo, ali so izpolnjeni pogoji za Šešljevo izročitev haaškemu sodišču. S tem sicer postopek ne bo končan, saj se je na odločitev mogoče pritožiti. Sodišče v Haagu bo predvidoma 31. marca izreklo sodbo Šešlju, ki je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Haaški sodniki zahtevajo Šešljevo prisotnost, a šef srbskih radikalcev je zatrdil, da prostovoljno v Haag ne bo odšel.

Šešelj se je haaškemu sodišču prostovoljno predal 24. marca 2003. V tamkajšnjem priporu je bil do novembra 2014, ko mu je haaško sodišče iz humanitarnih razlogov odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev v domovino, ker naj bi imel raka na jetrih. Haaško sodišče je njegovo vrnitev v Haag nato zahtevalo že maja lani, nato pa znova sredi februarja.