palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konec: Bratuškova je odstopila od kandidature za komisarko

Deli na:
Konec: Bratuškova je odstopila od kandidature za komisarko

Foto: Reuters

Slovenska komisarska kandidatka za podpredsednico za energetsko unijo Alenka Bratušek je odstopila od kandidature, je sporočil prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Spoštujem odločitev Bratuškove, da odstopi kot uradna kandidatka za podpredsednico komisije, je zapisal v sporočilu za javnost.

"Njena odločitev izraža njeno zavezanost Evropski uniji, Sloveniji in demokratičnemu procesu. S to svojo odločitvijo mi pomaga pri dokončnem oblikovanju Evropske komisije, skupaj z Evropskim parlamentom in Svetom," je še zapisal Juncker.

K temu je dodal, da je glede oblikovanja nove komisije v tesnih stikih s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem in vodstvom Evropskega parlamenta.

Po neuradnih informacijah potekajo med vsemi tremi stranmi intenzivna prizadevanja, da se dogovor o novem slovenskem imenu in resorju doseže še danes, da ne bi bilo zamud pri začetku delovanja nove komisije, ki je predviden 1. novembra.



Pomembno vprašanje v teh usklajevanjih je, kako urediti razporeditev resorjev v novi komisiji, da ne bi bilo prevelikih rošad in preveč dodatnih zaslišanj, ki bi povzročila zamude.

Postopek po odstopu Bratuškove je sicer tak, da Juncker slovensko vlado pozove k novemu predlogu, vlada pošlje predlog v Bruselj, Juncker predstavi nov seznam, ki ga morajo nato potrditi članice unije.

Nato sledijo dodatna zaslišanja v Evropskem parlamentu - nove slovenske kandidatke ali kandidata ter drugih kandidatov v primeru menjav resorjev, nato parlament bo na plenarnem zasedanju glasoval o celotni Junckerjevi ekipi. Glasovanje je predvideno za 22. oktober.

"Predsednika komisije gospoda Junckerja sem obvestila, da odstopam od kandidature za komisarko in podpredsednico Evropske komisije. Zahvaljujem se mu za vso podporo, vendar ne želim oteževati postopkov imenovanja komisije. Sprejemam svojo odgovornost za nastali položaj, a se hkrati tudi zavedam celotne konstalacije okoli mojega imenovanja. Upala sem, da bo Slovenija dobila močan položaj znotraj komisije in da bo domača politika stopila skupaj pri tako pomembni kandidaturi. Žal je bila moja ocena napačna. Odstopam danes, saj želim, da nova slovenska vlada čim prej izbere novo kandidatko in predlog pošlje v Bruselj," je Bratuškova napisala na svojem Facebook profilu.