Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Komunistična partija Slovenije izbrisana iz registra političnih strank: leta 1990 so jo v šali ustanovili pisci študentskega časopisa Tribuna

Deli na:
Komunistična partija Slovenije izbrisana iz registra političnih strank: leta 1990 so jo v šali ustanovili pisci študentskega časopisa Tribuna

Zastava Zveze komunistov Slovenije - Foto: arhiv

»Politična stranka Komunistična partija Slovenije, s kratico imena KPS in s sedežem v Ljubljani, Tržaška cesta 2 ter z matično številko 5670144000, se izbriše iz registra političnih strank,« piše v zadnji številki Uradnega lista Republike Slovenije.

Izbrisana komunistična partija ni bila pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije, ki si je leta 1990 dodala ime Stranka demokratične prenove. Ta se je nato preimenovala v Združeno listo socialnih demokratov (ZLSD), danes pa so njeni pravni nasledniki Socialni demokrati (SD).

Komunistično partijo Slovenije so leta 1990 v šali ustanovili pisci študentskega časopisa Tribuna, da bi pred prvimi demokratičnimi volitvami ponagajali »prenovljeni« Zvezi komunistov Slovenije. Nasedlo je kar nekaj pravovernih komunistov, razočaranih nad takratnim slovenskim partijskim vodstvom.

Pozneje je stranko odkupil dr. Marek Lenardič (uradno Mavricij Karl Lenardič), ki jo je vodil vse do njenega izbrisa iz političnega registra. V zadnjem obdobju ni nastopala na volitvah v Sloveniji, kar je najbrž razlog za prenehanje njenega uradnega delovanja.