zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicijski vrh predvidoma tudi o iskanju rešitve za drugi tir

Deli na:
Koalicijski vrh predvidoma tudi o iskanju rešitve za drugi tir

Foto: Bobo

Na usklajevalnem sestanku se bodo danes sestali predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank. Razpravljali naj bi o aktualnih temah, med drugim o pripravi finančne konstrukcije projekta izgradnje drugega tira Koper-Divača. Izključiti ni niti nadaljevanja usklajevanj glede priprave predloga strategije upravljanja državnih naložb.

Priprava finančne konstrukcije gradnje drugega tira je v zadnjih tednih zelo aktualno vprašanje. Že 26. februarja se namreč izteče rok za prijavo na razpis za evropska sredstva iz instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), prek katerega bi Slovenija lahko dobila del denarja za izvedbo tega infrastrukturnega projekta. Njegova ocenjena vrednost je sicer skoraj 1,4 milijarde evrov.

Projekt, ki velja za ključen dejavnik nadaljnjega razvoja Luke Koper, je tudi visoko na seznamu potencialnih projektov, s katerimi bi se Slovenija lahko potegovala za zasebne investicije v okviru t.i. naložbenega načrta za Evropo.

A za uspeh teh prizadevanj je treba imeti dobro pripravljeno dokumentacijo in realno finančno konstrukcijo. Posebna delovna skupine na ministrstvu za infrastrukturo že nekaj tednov išče rešitve, v kratkem pa naj bi njihove predloge obravnavala tudi vlada.

V medijih so se zadnje dni pojavljale informacije, da naj bi se zaradi še vedno negotove usode investicije, katere priprava se vleče že vrsto let, majal stolček infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča.

V koaliciji to zanikajo in mu zagotavljajo podporo, a pritiski na vlado, da projekt vendarle premakne bliže uresničitvi, so vse večji, nezadovoljstvo ob neuspehu pa bi bilo glasno.

Druga aktualna tema ta čas je priprava dolgo pričakovanega predloga strategije upravljanja državnih naložb. Trenutno koalicija usklajuje kriterije za upravljanje naložb, sledila naj bi priprava njihove klasifikacije na strateške, pomembne in portfeljske. V teku je tudi izbor nadzornikov Slovenskega državnega holdinga, ki bodo igrali pomembno vlogo pri upravljanju državne lastnine v gospodarstvu.